Izvor:
14.08.2018 u 08:58
0

IVICA DAČIĆ ZA JUTRANJI PROGRAM HAPPY TELEVIZIJE: „Pored Rusije i Kine, želimo dobre odnose i sa Amerikom“!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić bio je gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" na Happy televiziji.

Aktuelna tema oko koje se polemiše mesecima je priznanje Kosova i kako se Srbija bori da povrati ono što je njeno. Polako ali sigurno mnoge zemlje su počele da povlače svoje priznanje i Srbija neće prestati sa pregovorima.

Koliko je bitno da pored Rusije i Amerika bude partner u tim pregovorima Daćić je prokomentarisao.

Ja mislim generalno da bi to bilo dobro za Srbiju, nekako je normalno kada je srpski narod u pitanju da smo mi nekako genetski predodređeni za Mosku i za Ameriku, u tom nekom doslovnom političkom smislu sigurno je da pored dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom, Srbija ima dobre odnose pre svega i sa SAD. Ja sam o tome razgovarao sa Bajdenom i uvek je nekako bila prisutna primat u rešavanju ostalih problema, a nisu bili tako skloni u reševanju ovog – namestili su auto pilota i nisu dozvoljavali nikakve promene, to se pre svega odnosi na Kosovo. Kakva je evropska perpsektiva Kosova kada oni nemaju definisan svoj status. Postoji pet zemalja Evropske unije koji su dosta čvrsti u svom stavu zbog svojih problema i oni nas dovode u nezgodnu situaciju. U celoj toj situaciji i Beogradu i Prištini je cilj da se nađe neko rešenje, izlaz iz svega ovoga. Ne treba govoriti o nekom konfliktu, ali mi treba da shvatimo da je ovde i naše stanje to što smo inače skloni da ne razmišljamo šta može da se desi u budućnosti, zato se teži ka tom sporazumu. Ta politika SAD je promenjena jer to znači da su oni sada spremni da na neki način učestvuju u dijalogu. Sada ko koga tu podržava rano je govoriti, ali njihov stav je takav da oni dozvoljavaju ta kreativna rešenja i da je to na neki način prihvatljivo. To je rezultat nove američke administracije – rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

Kako je rekao u razgovoru potvrđena je obostrana spremnost za jačanje bilateralnih odnosa.

Sagovornici su konstatovali i spremnost za zajednički rad na regionalnoj stabilnosti, kao i potrebu iznalaženja sporazumnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije.

Sa njim kada sam prvi put razgovarao i odmah sam video da čovek dosta znao o Evropi i o našem prostoru, dosta zna o vremenima koja su vezana za Austrougrasku. Ja kada sam njemu rekao šta mi hoćemo i šta nam je ideja prihvatio je to razumno. Ves Mičel je najzaslužniji za to što smo dobili, pristup Američkoj administraciji, on se godinama bavio time, a ima i u svoj porodici ljude koji dolaze iz ovog regiona. Ja sam posebno bio zadovoljan ovim poslednjim sastankom sa njim i Boltonom. Bio je odličan razgovor, bili su veoma korektni i otvorili su obojica to pitanje čak me je i Bolton pitao šta Rusi misle o tome, treba da imaju svi pozitivne efekte iz svega toga – smatra Dačić.

Kada se priča o odnosu Srbije sa zemljama u regionu mnogo se radi na normalizaciji tih odnosa pogotovo sa Hrvatskom, ali je u više navrata Srbija trpela naprevdu počev od ratnih godina pa do izručenja svih srpskih zvaničnika koje je Hag tražio, što na neki način izaziva frustraciju jer su mnogi hrvatski generali oslobođeni. U tim odnosima u regionu dosta je učestvovala i Angela Merkel koja nije za pomeranje granica sa Kosovom. Dačić je prokomentarisao i nagoveštaje da Republika srpska bude u pregovorima za nezavisnost od Bosne I Hercegovine kao I odnos sa Crnom Gorom jer su neki od crnogorskih generala prisustvovali svečanosti povodom obeležavanja “Oluje” u Hrvatskoj.

Mislim da su to upravo teme o kojima svi mi razgovaramo predsednik Vučić i ja, to je upravo prilaz koji mislim da je veoma važan jer je suštinski bitan za stabilnost regiona. Srbija je najveći narod na Balkanu tako nas je zadesilo bez obzira što neko misli da je prednost ili mana, deluje sada cinično kada neki krugovi govore nema promene po etničkim principima, pa kojim se principima onda raspala bivša Jugoslavija. Šta je povod sukoba koji postoje međunacionalni odnosi, teritorije, stvari koje su se dešavale u prošlosti. Ja sada mogu slobodno da se složim sa Angelom Merkel kada kaže nema promene granica. Nema promene granica između Albanije i Srbije jer mi granicu sa Kosovom nikada nismo imali. Nema menjanja granice, jedino ako neko pretenduje da se to završava ratom. Prvi cilj da se normalizuju odnosi i da obe strane odu dalje u tim odnosima da se odmah mora vezati pitanje Republike Srpske za status Kosova. Mislim da je to vrlo važno pitanje da se sačuva stabilnost Kosova i Metohije i smatram da se za sada to ne treba spominjati. Šta će se tu dešavati dalje to je pitanje za sva tri naroda. Ako Srbija kaže želimo da rešimo probleme sa Prištinom i stabilnost u regionu a ako Srbija kaže želimo da rešimo Kosovo a da se otcepi Republika Srpska, to nijedna zemlja neće pristati. Ja sam Crnoj Gori uvek savetovao da se ne bave nekim svetskim temama već Srbima u Crnoj Gori, baš zato i oni imaju svoj ekstrem da se sada jednostavno menja istorija koja je uvek bila prijateljska sa Srbijom. Oni trebaju da imaju tu više senzibiliteta za srpske interese.

Ivica Dačić je pre par dana ugostio Potparolku Ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja je u Beogradu precizirala šta će Rusija prihvatiti u vezi sa Kosovskim pitanjem.

Marija Zaharova je posetila I čuveni sabor trubača u Guči gde se očigledno dobro provela što svedoče njene objave na društvenim mrežama. Ona je na Fejsbuk profilu napisala da je po dolasku u Srbiju imala niz sastanaka u Beogradu, da bi potom uveče otišla na festival trubača u Guči

Portparolka ruskog MSP se, inače, potpuno opustila u Guči. Već prvog dana ona je igrala uz trubače, pravila selfije sa srpskim ministrima, a na prvoj večeri proglašena je počasnim gostom Sabora trubača.

Niko nije vreovao da će ona da dođe. Ja sam spomenuo da bi bilo dobro da ona dođe, mislim da je bilo veoma dobro i ona je veoma otvorena. Mi smo imali na pet min konferenciju posle Guče za štampu I ona je otišla nekim svojim sastancima. Ja dođem u kancelariju i vidim na internetu Zahaorava ne podržava razgraničenje, onda me zove Vučić i kaže da se to sredi jer ona je jasno rekla oni podržavaju teritorijalni intergitet i suverinete Srbije i podržaće svako rešenje za koje Srbija smatra da je dobro – izjavio je Dačić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter