Izvor:
25.10.2018 u 07:37
0

BAJATOVIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Ove zime nema poskupljenja gasa, još uvek smo u dobroj zoni!

Gost jutarnjeg programa na Happy televiziji „Dobro jutro Srbijo“ bio je Dušan Bajatović generalni direktor "Srbijagasa".

Četiri godine nije bilo poskupljenja gasa u Srbiji, generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je potvrdio da će ono izostati i ove godine i da gasa ima dovoljno.

Srbija ima dovoljno gasa i nema nestašice. Budućnost gasa u Srbiji je dobra i ima je za 100 godina. Rezerva u slučaju krize ili da nem neko obustavi isporuku, imamo za od 100 do 120 dana. Ljudi treba da znaju, trenutno je cena gasa značajno ispod cene koju treba da ima. Još uvek nismo u supstancionom gubitku. Srbijagas je poslovao prošle godine sa 150 miliona čiste dobiti i nećemo podizati cene gasa za stanovništvo. I u ovom momentu nečemo ići na poskupljenje gasa što se tiče domaćinstava. Još uvek smo u zoni dobitaka – rekao je Dušan Bajatović i dodao.

Investicija proširenja je 60 miliona. Ako se izgradi gasovod od Bugarske do Mađarske onda nećemo više trošiti novac, nego ćemo samo plaćati tranzirt gasa do Srbije. Rusi nemaju prolaz kroz Mađarsku, pa bi tim proširenjem uštedeli dosta novca. Plaćamo sada veću cenu jer je neravnomerna potrošnja i plaćamo takse bez obzira da li koristimo gas ili ne – rekao je Dušan Bajatović.

Važno je razumeti da ovo što radimo u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj radimo isključivo po pravilima Evrope. Ne bi bilo dobro da dođe do sprečavanja svega jer zelimo da se razvijamo, gas nije samo energent nego i sirovina. Gas fali Nemačkoj, Francuskoj i Engleskojakoj i ako je njima problem onda sve može, a ako gas fali Srbiji, Grčkoj i Makedoniji onda je problem, mi želimo da se razvijamo i budemo konkurentni na tržištu i sa cenama – istakao je Bajatović i dodao.

Evropa će nam dati novac. Pravac sa Turskom je dobar, polovinom godine će da se postavi druga cev i izaći će na obalu Turske. Bugarska je počela da radi i stigli su do prve stanice, razrađuje se tok do Srbije. Rusko-srpska firma je podnela agenciji sve papire i nadamo se da će mišljenje biti dobro i da negativna odluka može samo da bude iz nekih političkih razloga. To je komercijalni projekat i biće gasa koliko hoćemo snabdevaćemo i Republiku Srpsku, BiH, čak planiramo da izgradimo i do Albanaca gasovod, otvorićemo tržište Srbije. To je biznis. Srbije ima najbolje uslove i najbolju cenu gasa na tržištu – rekao je Bajatović.

Po najpovoljnijoj ceni dobijamo gas.

Mi ne plaćamo penale za naručeni i nepreuzeti gas. Rusi nam to ne naplaćuju, radimo interkonekciju Niš-Sofija, utični gas, ovo je neka vrsta ruskog pravca, potpuno komercijalni projekat. Rumuni imaju sopstvene potrebe, oni ne uvoze ni gas ni naftu – istakao je Bajatović

Međunarodna zajednica traži da se gas iz Rusije prenosi preko Ukrajne. Govori se da se pravi novi gasovod.

Moraju da se nađu alternativne rute jer kako vidimo Tramp može da isporuči oružje Ukrajni i šta ćemo da radimo ako se desi neki problem. Svi proizvođači su predvideli porast prodaje gasa velikih cevnih projekata. Svi žele da što više zarade, ne smemo da dozvolimo da Srbija ne bude konkurentna – istakao je generalni direktor Srbijagasa.

Veliki su napad bilii na "Srbijagas"

Mi ćemo nastaviti sa pozitivnim trendovima, tendencije su dobre i cena gasa je niža i od Rumunije. Srbija ima 7% svog gasa, 70 miliona i on će biti plasiran na tržšte – rekao je generalni direktor Srbijagasa.

Izvor: happytv.rs
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter