Izvor:
26.10.2018 u 11:47
0

MINISTARKA PRAVDE NELA KUBUROVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Venecijanska komisija prihvatila zahtev za promenu Ustava!

Gost jutarnjeg programa Happy televizije "Dobro jutro Srbijo" je Nela Kuburović ministarka pravde. Ministarka pravde rekla je da se očekuje da će Vlada do kraja oktobra uputiti Narodnoj skupštini inicijativu za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa, istovremeno ukazujući na novine kojima se jačaju garancije sudijske nezavisnosti.

Ukazujući da naš važeći Ustav nije na najbolji način uredio sudijsku nezavisnost, Kuburović je istakla da je upravo zato Nacrt amandmana na Ustav, koje je pripremilo Ministarstvo pravde poštujući preporuke Venecijanske komisije, znatno povećao ustavnu jačinu na uštrb zakonske jačine u pitanjima statusa sudija. Ministarka pravde je ukazala da je sama procedura izmene našeg Ustava komplikovana i zahteva vreme.

Ono što mogu da kažem da je jednoglasno prihvaćen naš izveštaj od Venecijanske komisije i Srbija je ispunila sve uslove. Činjenica je da Ministarstvo pravde radi veoma transparentno ali ovog puta imate potpuno transparentan proces, to znaju svi pa i Venecijanska komisija jer smo dobili potvrdu da smo dobro radili i u narednom periodu mi ćemo poslati zahtev za izmenu Ustava. Cilj izmene ustava je da se smanji politizacija, to znači da treba da se uskladimo sa zemljama Evrope. Vrlo često slušamo da je reč o političkom slučaju i da postoji politizacija o odabiru sudija, ja tvrdim da pravosuđe sada radi potpuno profesionalno i da nema odabira sudija po političkoj liniji. Mnogi tumače onako kako njima odgovara. Mnoge stranke mogu u parničnom procesu da promene stanje kada nisu zadovoljni gde je sudija doneo neku odluku. To je procesni sistem koji se koristi u svakom trećem parničnom procesu, kada neko pošalje da se vrati procesno stanje odmah se misli da je neka politička stranka izvršila uticaj. Nadam se da će Vlada do kraja oktobra uputiti Narodnoj skupštini inicijativu za izmenu Ustava, i ukoliko to poslanici potvrde dvotrećinskom većinom, može se započeti rad na finalnom predlogu amandmana. Ako od većine poslanika dobijemo odobrenje ide se u drugi krug i nakon toga se organizuje referendum i građani su ti koji treba da daju konačnu odluku. Rokovi koji su propisani samim ustavom moraju da se ispune. Podsetiću vas da je skupštinski Odbor za ustavna pitanja nadležan da izradi taj predlog, uz organizovanje javne debate i javnih slušanja. Ukoliko narodni poslanici dvotrećinskom većinom usvoje izmene Ustava, onda amandmani idu na verifikaciju kod građana Srbiije putem referenduma – rekla je Kuburović.

Smatra se da na srpsko pravosuđe imaju dosta uticaja strani faktori, nevladine organizacije, gde su mnogi šokirani presudama i da prosto postoji mreža uspotavljena oko nekih sudova. Kuburović je takođe komentarisala i dopune izmene krivičnog zakonika gde smo svedoci i štrajkova advokata.

Ja ne bih rekla da je reč o spoljnom uticaju, mnogi su profesionalni i dobro rade svoj posao dosta sudova su opterećeni imaju mnogo procesa i nismo zadovoljni brzinom postupanja. Mi želimo da promenimo situaciju i da građani Srbije budu zadovoljni i da dobiju presudu u nekom doglednom roku o kakvoj god presudi da se radi. Osnovana je zajednička radna grupe između ministarstva i advokature, postoji posebno telo koje će štiti advokate i onda ćemo pristupiti izmenama krivičnog zakonika. Prvi put svoje savetovanje organizuje Advokatska komora i potpisan je memorandum o saradnji sa advokatskim kol-centrom. Verujem da će ovo biti jedan od dobrih postupaka za izmenu krivičnog zakonika – istakla je Nela Kuburović.

Saradnja srpskog pravosuđa sa Haškim tribunalom nije baš na nekom zavidnom nivou što se tiče ratnih zločina a tek postoji spor sa Hrvatskim pravosuđem u razrešenju istih. Veliki broj dokaza je uništen i pred Haškim tribunalom, čitava analiza DNK dokaza koja je postojala za čuvenu "Žutu kuću" je jednostavnonestala iz Haškog tribunala.

Posete koja se prave pred svaku sednicu saveta gde mi predajemo izveštaj imale su veliki broj problema koji se javljao ranije ali se on sada smanjio. U saradnji sa Seržom Bramercom će se raditi obuke sudijama za ratne zločine u Srbiji. Postoji neki vid regionalne saradnje između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hravatske sa ratnim zločinima ali nisu zadovoljavajući rezultati jer nema presuda. To je jedan od razloga zašto se vrši pritisak da treba da postoji veća saradnja kako bi se procesuirali ratni zločini. U Hrvatskoj nismo videli volju da se reše procesi protiv Srba, verujem da će komisija koja radi zajedno postići u doglednom vremenskom periodu da pokušamo da rešimo procesuiranje ratnih zločina. Već su održana dva satanka i nadam se da ćemo rešiti naš spor koji vodimo duži niz godina. Specijalno veće na prodručju ratnih zločina na Kosovu je kontra mera kako bi se napravila stabilnost da pokušaju da procesuiraju Srbe i da će se na Interpolovim poternicama naći Srbi za zločine koje nisu izvršili. Za "Žutu kuću" veliki broj dokaza je uništen, postojala je čitava paleta DNK koja je jednostavno nestala iz Haškog tribunala – rekla je ministarka.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter