Izvor:
15.11.2018 u 14:42
0

MIODRAG LINTA U DANAŠNJOJ EMISIJI „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Naša vlada mora da napravi izveštaj koji ukazuje svetskoj javnosti na primere kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj i Federaciji BIH! (FOTO)

Gost jutarnjeg programa Hepi televizije "Dobro jutro Srbijo" je Miodrag Linta predsednik Saveza Srba u regionu.

Šta imate da kažete o izraćenom kultu ustaša u Hrvatskoj, čemu sada taj narod teži. Poznato je da u operaciji Oluja je proterano 250 000 Srba, a uoči rata još toliko njih. Ostalo je manje Srba u Hrvatskoj nego što je to želeo Ante Pavelić.

– Hrvati teže da postanu potpuno etnički čista zajednica, mi zaboravljamo 1914'tu kada je Austrougarska objavila rat Srbima, tada su u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske slavili s njima veliki "pad Srbije". Znate kakav je bio vojni status tada, u prve radove se stavljao Srbin pa onda svi drugi narodi bivše Jugoslavije – kazao je Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba u regionu.

Srpska imovina u Hrvatskoj vredi oko 2 milijarde evra, što preduzeća na primorju, što magacina i drugih objekata, a ona se daje na korišćenje 30 godina pod izgovor „da je napuštena deponija“. Zašto se to ne daje SRpskim poslodavcima nakorišćenje?

Proces otimanja srpske imovine traje još od 9-tih godina kada je doneta uredba Josipa Manolića, kofiskovala imovimu srpskih firmi i pretvorila u dršavnu imovinu. Problem je licemeran odnos suda EU u Strazburu prema ljudskim pravima. Po ankesu potpisan u Beču 2004-te, zakon glasi da svim pravnim licima mora biti vraćena imovina, a ugovoru koji su se potpisali u ratu moraju biti poništeni. Mi smo hrvatske firme vratili, čim smo mi počeli da vraćamo, oni su se pobunili i tražili potpisivanje novih bilateralnih sporazuma. Kad smo poslali nacrt, oni tri godine nisu odgovorili na njega. A kada su ih pitali pitali zašto se problem ne rešava, govorili su kako kada nemamo nacrte – prepričavao je Linta.

Nije ni sigurna civilna imovina srba u Hrvatskoj, pokušavaju da dokažu da ako neko ne koristi nešto treba da mu se oduzme

– Kada čovek ima prebivalište na toj kući on se smatra stanovnikom. Ako nema, onda se smatra da je taj objekat luksuz koji mora da se oporezuje. Suština problema leći u tom basnoslovnom porezu jer kako će Srbin sa ovim primanjima platiti taj poraz državi. Zapravo na ovaj način oni primoravaju Srbe da prodaju svoje kuće – rekao je Miodrag.

Da li ima Srba koji normalno žive u Hrvatskoj?

– Teško. Temelj je antisrpski. Naša vlada bi trebala da napravi ozbiljan izveštaj koji ukazuje svetskoj javnosti na primere kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj i Federaciji BIH – naglasio je Linta.

Izvor: Happy
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter