MIODRAG LINTA U DANAŠNJOJ EMISIJI "DOBRO JUTRO SRBIJO": Naša vlada mora da napravi izveštaj koji ukazuje svetskoj javnosti na primere kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj i Federaciji BIH! (FOTO)

 

Gost jutarnjeg programa Hepi televizije "Dobro jutro Srbijo" je Miodrag Linta predsednik Saveza Srba u regionu.

Šta imate da kažete o izraćenom kultu ustaša u Hrvatskoj, čemu sada taj narod teži. Poznato je da u operaciji Oluja je proterano 250 000 Srba, a uoči rata još toliko njih. Ostalo je manje Srba u Hrvatskoj nego što je to želeo Ante Pavelić.

- Hrvati teže da postanu potpuno etnički čista zajednica, mi zaboravljamo 1914'tu kada je Austrougarska objavila rat Srbima, tada su u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske slavili s njima veliki "pad Srbije". Znate kakav je bio vojni status tada, u prve radove se stavljao Srbin pa onda svi drugi narodi bivše Jugoslavije - kazao je Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba u regionu.

 

 

Srpska imovina u Hrvatskoj vredi oko 2 milijarde evra, što preduzeća na primorju, što magacina i drugih objekata, a ona se daje na korišćenje 30 godina pod izgovor „da je napuštena deponija“. Zašto se to ne daje SRpskim poslodavcima nakorišćenje?

Proces otimanja srpske imovine traje još od 9-tih godina kada je doneta uredba Josipa Manolića, kofiskovala imovimu srpskih firmi i pretvorila u dršavnu imovinu. Problem je licemeran odnos suda EU u Strazburu prema ljudskim pravima. Po ankesu potpisan u Beču 2004-te, zakon glasi da svim pravnim licima mora biti vraćena imovina, a ugovoru koji su se potpisali u ratu moraju biti poništeni. Mi smo hrvatske firme vratili, čim smo mi počeli da vraćamo, oni su se pobunili i tražili potpisivanje novih bilateralnih sporazuma. Kad smo poslali nacrt, oni tri godine nisu odgovorili na njega. A kada su ih pitali pitali zašto se problem ne rešava, govorili su kako kada nemamo nacrte - prepričavao je Linta.

 

Nije ni sigurna civilna imovina srba u Hrvatskoj, pokušavaju da dokažu da ako neko ne koristi nešto treba da mu se oduzme

- Kada čovek ima prebivalište na toj kući on se smatra stanovnikom. Ako nema, onda se smatra da je taj objekat luksuz koji mora da se oporezuje. Suština problema leći u tom basnoslovnom porezu jer kako će Srbin sa ovim primanjima platiti taj poraz državi. Zapravo na ovaj način oni primoravaju Srbe da prodaju svoje kuće - rekao je Miodrag.

Da li ima Srba koji normalno žive u Hrvatskoj?

- Teško. Temelj je antisrpski. Naša vlada bi trebala da napravi ozbiljan izveštaj koji ukazuje svetskoj javnosti na primere kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj i Federaciji BIH - naglasio je Linta.

 

Izvor: Happy
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live