Izvor:
05.12.2018 u 12:56
0

NEBOJŠA ČOVIĆ U EMISJI „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Albanija ne poštuje nijednu tačku CEFTA sporazuma“! (FOTO, VIDEO)

U jutarnjem programu Happy televizije „Dobro jutro Srbijo“ gost je bio srpski političar i sportski funkcioner – Nebojša Čović sa kojim smo razgovarali na najaktuelniju dijaloga Prištine i Beograda.

Šta se očekuje na Kosovu? Vojska čeka amin od Trampa. Imamo saopštenje od Pompea da se izričito zabranjuje formiranje kosovske vojek, ali očigledno je da će se formirati makar i podd rugim imenom.

– Da pođemo od dolaska evropskog komesara Johanesa Hana u posetu kosovsko premijeru Ramušu Haradinaju . Ta njegova mini šatro misija Prištii je direktno pokazala da EU nije relevantan faktor za KIM , oni to u svojim krugovima intezivno pričaju i vrlo otvoreno, jedini bitan faktor za njih su Amerikanci. Ovo je tipična borba za vlast, nekoliko krimi kartera sa značajnim imenima Rama, Tači, Haradinaj, oni su svesni da su podigli neki nivo dole, treba im potreba državnosti nije, njima stvarno stalo do Interpola a ni taksi. Stoji u Briseskom sporazumu rešeje za predlog rešavanja statusa nezavisnog Kosova, zatim predlog za evropsku integraciju i viznu liberalizaciju, njih ti dole ne interesuje jer nije proizvod koji mogu odmah da prodaju građanima. Svi su oni dole svesni toga da je samo pitanje dana kada će pasti vlada na Kosovu, čekaju sada Amerikance da daju znak ali ne postoji mehanizam i mera koje će preuzeti prema Kosovu. Možda jedna od mera bude da Kadri Veselji ne izdaju vizu, ako ne ukinu takse – rekao je Nebojša Čović.

Velike sile našu nesreću ne gledaju seriozno, i doživljavaju sve kao neku neslanu pošalicu?

Američka vlada srpsku i albansku zajednicu držina na nekoj uzici nudeći im neka rešenja, a obe strane imaju neka svoja prava. Albanci imaju etička prava taj proces je davno počeo. Treba da budemo spremni za provokaciju. Amerikanci govore da ne podržavaju i da ne treba da se formira ali dobro. Sad sistem mora da se resetuje, sporazum CEFTA je srpska strana ispunila a Brisel i Briselski sporazumni i Albanci nisu. Nema povratka raseljenih lica, nema formiranja nezavisnih srpskih opština na KIM, nema povratka pokradene i otete imovine srpskim civilima. To prvo mora da se ispoštuje i da se vrati – kazao je Čović.

Ivica Dačić je napravio paralelu, kada se 2004-te godine desila nesuglasica sa Hrvatskom, i tada su dalji sukob sankcionisale velike sile.

– Ovaj nesretni Edi Rama je otišao u7 Zagreb i govorio tamo da je Srbija prekršila sporazum CEFTA. Ja stvarno moram da kažem ovo, izvinjavam se unapred, ali tako je i sami su to neki rekli za sebe, veliki broj likova funkcioniše na belom prašku. Ima puno spinovanja i senzacionalizma u medijima.Opet mi funkcionišemo po principu hladne glave, nas čekaju teški trenuci, postoji granica to je bitno. Srbija je pokazala smirenost i veliku diplomatiju. Ono na čemu mora da se insistira to je hitno traženje od KFORA da poštuje Rezoluciju 1244. On nije dole da podržava fantomsku državu Kosova već da zaštiti kao međunarodna mirotvorna organizacija sve stanovnike Kosova. Treba da se zapitamo kuda mi to putujemo? Jedna strana želi mir, druga strana neće. i kako onda doći do sporazuma. Podizaće se nivo da se provokacijama dovede do sukoba. Mi smo 2004 zaštitli sever Kosova, i tada KFOR ništa ne bi uradio i oni bi zauzeli i taj sever koji im je najslabija tačka – nagovestio je Čović.

Vidimo situaciju oko Gračanice, Srbi se masovno iseljavaju i prodaju kuće jer kako kažu "nemoguće je preživeti".

– Nikada ta teritorija KIM,nikada do dolaska komunista 1946-te nije imala bilo kakav status, autonomiju i bilo šta drugo. Ustavom si dobio da je Srbija republika sastavljena od dve neke republike sa autonomnim pokrajina. Kroz ustav su napravili republike Jugoslavija je bila konferderacija, i kada je pao Berlinski zid i SSSR opet se krenulo u arhitekturu Balkana po uzoru Nemaca. Tada su još i Nemci imali tu nekakvu svoju veliku Albaniju i ta misija nije završena još. KiM je vrh Balkana, došlo je demografske ekspanzije nakon toga sve je puklo i masovno su se uselili na prostor Kosova. NIjedno selo zapravo nije nestalo ali je Kosvo dobilo drugačiju demografsku strukturu sa albanskim većinskim stanovništvom – zaključio je Čović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter