Izvor:
28.01.2019 u 11:11
0

NEBOJŠA ČOVIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: O tajnoj organizaciji „Naše oko“, stanju na Kosovu, politici koje se treba držati i taksama! (FOTO, VIDEO)

Današnji gost emisije "Dobro jutro Srbijo" bio je Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Provereni voditeljski par, Katarina Korša i Milomir Marić razgovarali su sa našim gostom na najaktuelnije teme i odgovorili na mnoga pitanja koja interesuju građane.

Razgovor smo započeli sa važnom temom o kojoj se u Srbiji ne zna mnogo:

– "Naše oko" je na Kosovu teroristička organizacija. Oni kažu da je to zločinačka organizacija, radili su na spisku likvidacije siogurno pedesetak ljudi. U najstrožoj tajnosti se sprovode istrage i suđenja. Neko ih zove "Naše oko", neko "Narodno oko". Na toj listi je bio Hašim Tači, Kadri Veseljij i cela ta kompanija a organizacija je koordnirana od strane momaka iz samoopredeljenja. I ta istraga se radi i mene čudi da to niko iz naših medija nije pustio. Glavni organizator te organizacije "Oko naroda" je Sandrija Rambaju i on je uhapšen u Tirani prošle godine.To je grupa koja je povredila Azema Vlasija, bivšeg funkcionera. Pronađena je i lista koji su nadređeni i to su Fatmir Sajidiju, Hašim Tači, Kadri Veseljij, Bedžet Pacoli… Svi su dokumentovani u periodu od 2005. do 2007. Tači je skoro svedočio i rekao da iza ove organizacije stoji "Pokret opredeljenja" i to se drži u velikoj tajnosti a oni rade vrlo intenzivno na tome. Ta organizacija je odlučila da započne protivzakonitu akciju u cilju ozbiljne destabilizacije i uništavanja osnovne politike, ustava i da počiste visoke državne zvaničnika počev od 80ih i 90ih smatrajući ih za izdajnike države kao i funkcionere koji su bili na vlasti od '99 pa do danas. – rekao je gospodin Čović i dodao:

– Na listi za likvidaciju se nalazi Hašim Tači, Kadri Vesljij, Isa Mustafa, Hajredin Kući, Džavid Haliti, on je bio potpredsedik skuštine, Fatmir Limaj i ostali komandanti oslobodilačkog rata na Kosova koji su izdali državu, predsednici sudova u Prištini u posleratnom periodu, direktor carine, poreske uprave, verski lideri, političari, publicisti…

Politika pokreta samoopredljenja je da su oni protiv bilo kakvih razgovora sa Srbijom?

– Ja ovo kad pričam ja samo iznosim kakav je ambijent dole na Kosovu a inače znam da je taj Albert Kurti vrlo radikalan, ostrašćen. Zapravo oni nemaju normalnu političku opciju ili stranačku opciju.- rekao je gospodin Nebojša Čović i dodao:

– Mislim da je na Kosovu i Metohiji podeljen uticaj, da je Hašim Tači proamerički orjentisan, Haradinaj je više pod kontroolom Nemačke i sada je to njihovo nadmudrivanje preko naših leđa. Nemačka ima isto jak uticaj ne samo na prostoru Kosova i Metohije već i na prostoru Raško-polimske oblasti a to je očigledno počelo da se povezuje.

Posle petog oktobra kada si ti vodio koorinacioni centar i bio potpredsednik Vlade Srbije i kada smo bili miljenici sveta, kako su se Albanci ponašali kada su Srbi počeli da ubiraju simpatije?

– Mi smo delom kasnili sa tim problemima vezanim za Kosovo i Metohiju jer je nas zadesilo sve ono što se dešavalo na prostoru Preševa, Bujanovca i Medveđe tako da smo mi krenuli tek od avgusta 2001 kada je srpska zajednica bila u rasulu. Sever Kosova je bio na ivici da ga ogroman broj Srba i nealbanaca napusti i morali smo hitno da intervenišemo. Albanci su bili u defanzivi ali su se brzo prestrojavali. Tad je bilo jasno, da oni žele nezavisnost i ništa drugo. Međutim uspeli smo da dođemo do raznih dogovora.

Potom se osvrnuo na podršku međunarodne zajednice:

– Od dolaska KFORA i UMNIKA na prostor Kosova i Metohije ni jednom nije bio predstavnik Amerikanaca ali je svaki put bio zamenik specijalnog predstvanika bio Amerikanac. Naša greška je što smo posle 2004. dolaskom nove vlade promenili koncept i tada smo već krenuli ka nekakvim bečkim razgovorima, u promeni koncepta se išlo na priču o autonomiji u okviru autonomije, više od autonomije, manje od republike ili države. Tu je izgubljeno veliko vreme.

Aktuelna priča o taksama je imala svoje mesto u razgovoru sa našim sagovornikom.

– Takse su smišljene kao protivudar u nedostatku argumenata za sve sporazume koji su potpisani a gde Albanci nisu ništa dobili. Na taj način menjaju format razgovora što se i događa. Mislim da će oni dati narednih dana privremeno ukidanje taksi. Ono što naša strana mora vrlo jasno i čvrsto da drži je potpuno ukidanje taksi, otvaranje dijaloga ali prva tačka je analiza sporazuma i šta je koja strana u tim dogovorima sprovela. Ove godine je dvadeset godina je od okupacije Kosova.– podsetio je Čović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter