NEBOJŠA ČOVIĆ ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": O tajnoj organizaciji "Naše oko", stanju na Kosovu, politici koje se treba držati i taksama! (FOTO, VIDEO)

Današnji gost emisije "Dobro jutro Srbijo" bio je Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Provereni voditeljski par, Katarina Korša i Milomir Marić razgovarali su sa našim gostom na najaktuelnije teme i odgovorili na mnoga pitanja koja interesuju građane.

Razgovor smo započeli sa važnom temom o kojoj se u Srbiji ne zna mnogo:

- "Naše oko" je na Kosovu teroristička organizacija. Oni kažu da je to zločinačka organizacija, radili su na spisku likvidacije siogurno pedesetak ljudi. U najstrožoj tajnosti se sprovode istrage i suđenja. Neko ih zove "Naše oko", neko "Narodno oko". Na toj listi je bio Hašim Tači, Kadri Veseljij i cela ta kompanija a organizacija je koordnirana od strane momaka iz samoopredeljenja. I ta istraga se radi i mene čudi da to niko iz naših medija nije pustio. Glavni organizator te organizacije "Oko naroda" je Sandrija Rambaju i on je uhapšen u Tirani prošle godine.To je grupa koja je povredila Azema Vlasija, bivšeg funkcionera. Pronađena je i lista koji su nadređeni i to su Fatmir Sajidiju, Hašim Tači, Kadri Veseljij, Bedžet Pacoli... Svi su dokumentovani u periodu od 2005. do 2007. Tači je skoro svedočio i rekao da iza ove organizacije stoji "Pokret opredeljenja" i to se drži u velikoj tajnosti a oni rade vrlo intenzivno na tome. Ta organizacija je odlučila da započne protivzakonitu akciju u cilju ozbiljne destabilizacije i uništavanja osnovne politike, ustava i da počiste visoke državne zvaničnika počev od 80ih i 90ih smatrajući ih za izdajnike države kao i funkcionere koji su bili na vlasti od '99 pa do danas. - rekao je gospodin Čović i dodao:

- Na listi za likvidaciju se nalazi Hašim Tači, Kadri Vesljij, Isa Mustafa, Hajredin Kući, Džavid Haliti, on je bio potpredsedik skuštine, Fatmir Limaj i ostali komandanti oslobodilačkog rata na Kosova koji su izdali državu, predsednici sudova u Prištini u posleratnom periodu, direktor carine, poreske uprave, verski lideri, političari, publicisti...

Politika pokreta samoopredljenja je da su oni protiv bilo kakvih razgovora sa Srbijom?

- Ja ovo kad pričam ja samo iznosim kakav je ambijent dole na Kosovu a inače znam da je taj Albert Kurti vrlo radikalan, ostrašćen. Zapravo oni nemaju normalnu političku opciju ili stranačku opciju.- rekao je gospodin Nebojša Čović i dodao:

- Mislim da je na Kosovu i Metohiji podeljen uticaj, da je Hašim Tači proamerički orjentisan, Haradinaj je više pod kontroolom Nemačke i sada je to njihovo nadmudrivanje preko naših leđa. Nemačka ima isto jak uticaj ne samo na prostoru Kosova i Metohije već i na prostoru Raško-polimske oblasti a to je očigledno počelo da se povezuje.

Posle petog oktobra kada si ti vodio koorinacioni centar i bio potpredsednik Vlade Srbije i kada smo bili miljenici sveta, kako su se Albanci ponašali kada su Srbi počeli da ubiraju simpatije?

- Mi smo delom kasnili sa tim problemima vezanim za Kosovo i Metohiju jer je nas zadesilo sve ono što se dešavalo na prostoru Preševa, Bujanovca i Medveđe tako da smo mi krenuli tek od avgusta 2001 kada je srpska zajednica bila u rasulu. Sever Kosova je bio na ivici da ga ogroman broj Srba i nealbanaca napusti i morali smo hitno da intervenišemo. Albanci su bili u defanzivi ali su se brzo prestrojavali. Tad je bilo jasno, da oni žele nezavisnost i ništa drugo. Međutim uspeli smo da dođemo do raznih dogovora.

Potom se osvrnuo na podršku međunarodne zajednice:

- Od dolaska KFORA i UMNIKA na prostor Kosova i Metohije ni jednom nije bio predstavnik Amerikanaca ali je svaki put bio zamenik specijalnog predstvanika bio Amerikanac. Naša greška je što smo posle 2004. dolaskom nove vlade promenili koncept i tada smo već krenuli ka nekakvim bečkim razgovorima, u promeni koncepta se išlo na priču o autonomiji u okviru autonomije, više od autonomije, manje od republike ili države. Tu je izgubljeno veliko vreme.

Aktuelna priča o taksama je imala svoje mesto u razgovoru sa našim sagovornikom.

- Takse su smišljene kao protivudar u nedostatku argumenata za sve sporazume koji su potpisani a gde Albanci nisu ništa dobili. Na taj način menjaju format razgovora što se i događa. Mislim da će oni dati narednih dana privremeno ukidanje taksi. Ono što naša strana mora vrlo jasno i čvrsto da drži je potpuno ukidanje taksi, otvaranje dijaloga ali prva tačka je analiza sporazuma i šta je koja strana u tim dogovorima sprovela. Ove godine je dvadeset godina je od okupacije Kosova.- podsetio je Čović.

 

 

 

 

 

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live