Izvor:
25.03.2019 u 10:40
0

EKSKLUZIVNE ISPOVESTI HRABRIH HEROJA KOJI SU BRANILI NAŠU ZEMLJU ’99: „Mogli smo biti u situaciji da naši pucaju u nas!“ (VIDEO)

Današnji dan se obeležava kao dvadestogodišnjica od NATO agresije, operacije nazvane "Milosrdni anđeo" koja je zadesila našu zemlju. Gosti jutarnjeg bili su naši heroji pukovnik Rajica Bošković i kapetan Steva Ignjatović.

Da li su naše odbrambene snage bile pripremljene za udar od strane NATO-a? Gde ste bili 24. marta?

– Dvadesetčetvrtog marta sam bio na komandnom mestu. To je bilo komandno mesto cele Jugoslavije, znali smo da će biti agresije tokom cele '98 godine, očekivali smo je. Dvadesetčetvrtog marta je bilo demonstrativnih letova, tako da smo vec u 00:40 imali uzbunu. Protivvazdušna odbrana je imala zadatak da osmotri opasnost iz vazbuha, onda da uzbunimo ostale elemente odbrane.

Na pitanje kakvu smo tehniku imali, pukovnik je objasnio:

– Bili smo dosta dobro opremljeni. Imali smo radarska sredstva četvrte generacije američke proizvodnje, sredstva treće generacije engleske proizvodnje, i druge generacije sovjetske proizvodnje. Najbitnija je bila stručnost starešinskog kadra, da ta sredstva budu ispravna. Kad smo bili pod sankcijama napravili smo niz modifikacija. Presudno u NATO agresiji je bio patriotizam starešinskog sastava, tj. poznavanje tehnike sa kojom raspolažemo. U svim savremenim ratovima agresor sprovodi operaciju u udaru sa distance i njegov zadatak je da u prva dva dana rata eliminiše sistem vazduškog posmatranja. Mi smo radili sve vreme agresije, i odlikovani smo ordenom narodnog heroja. Bili smo jedistveni primer u svetu da radari rade bez prestanka.

Vi ste pogodili jedan nevidljivi avion, u koji su uložene milijarde da se ne vidi?

– Samo otkrivanje nevidljivog je vršio sistem. Uvežbavali smo ljude da moraju da ga posmatraju kada ga uoče i da ga prate ručno a ne po sistemu. Jedinica iz Banovaca ga je otkrila. Na osnovu toga smo uključili raketne jedinice i oborili ga. Na prvom mestu je bilo znanje, tehnika je bila ispravna, ljudi su bili obučeni. Puno aviona je pogođeno, neki su pali, neki sleteli u susedne zemlje. Mi smo sve vreme rada imali pregled ko gde leti. Naš radarski sistem je dopunjavan od strane njihove službe obaveštavanja. Bilo je bitno da mi raketnoj jedinici damo podatak gde leti, sta leti, u kom pravcu i na kojoj visini.

Vi ste imali zadatak da spasite flotu?

– Tog dana mi smo bili na sastanku, ja sam bio predsednik sindikata pilota, dobili smo informaciju da je pitanje dana kad će početi agresija, i zahtevano je od nas da budemo politički komesari i da ukoliko rakete počnu da padaju po aerodrom, da se izvrši akcija preletanja aviona u susednu zemlju, ali nismo znali u koju, jer je pitanje bilo koja će da nas primi, malo njih je pokazalo prijateljstvo. Odluka je doneta da ce oni krenuti tek kada budu ugroženi. Nadali smo se da Jat, i aerodrom neće biti cilj NATO pakta, međutim četvrti dan oni su krenuli u napad, počeli su prvo sa raketama, i odlučili smo da se krene. Centri komunikacije su bili oštećeni, nismo imali vezu sa svim jedinicama koje brane Beograd, mogli smo biti u situaciji da naši pucaju u nas. Radaristi ne razlikuju avione. Međutim morali smo da poletimo.

Vi ste prvi poleteli?

– Dvanaest minuta leta do vazdušnog prostora Rumunije, bilo je to najdužih 12 minuta u mom životu. Leteli smo boingom 727, imali smo sreće da smo prošli. Nismo imali odbranu, kad smo bili na 8,9 hiljada metara, uključili smo sve svetla i radare da ako nas vide shvate da smo putnički a ne borbeni avion. I uspeli smo da sletimo u Rumuniju.

Evo kako se natavio život posle rata, i kakva je sudbina kapetana i vazduhoplovne odbrane koja je spasavala naše avione.

– Flotu smo vratili nazad u Beograd, i počeli ponovo da letimo posle sankcija. Od 12 aviona koju su spaseni, danas lete samo 3. Ostali su otišli u istoriju, zbog resursa, starosti, novih direktora. Osoblje koje je učestvovalo u akciji, loše je prošlo zbog vlasti. Dobili smo otkaze, tri puta sam suspendovan. Najveće priznanje koje sam dobio u životu je od kolege koji je rekao: ,,Ako se gine, ja hoću da budem sa tobom u posadi!" Od države niko nista dobio nije. Spasili smo 2/3 flote.

Video:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter