Izvor:
02.04.2019 u 12:00
0

DRECUN ZA TV HEPI – ŠTA SE KRIJE IZA OCENA STRANIH STUČNJAKA: Ni reči o teroritičkim napadima, nedorečenim izjavama potpomažu akcije Prištine! (VIDEO)

Predsednik Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, gostovao je u jutranjem programu televizije Happy i dogovarao na najaktuelnija politička pitanja.

Strana vojska šeta našim teritorijama, zbog čega ćutimo?

– Rezoluciju 1244 krše oni koji su je i napravili, da li Rusija i Kina, koje su članice Saveta bezbednosti mogu da ih spreće? Ne mogu, pa kako onda mi to da uradimo. U pitanju je zakon sile, zakon jačeg. Tako svet funkcioniše. Mi kada bismo uradili nešto šsto se protivi Rezoluciji 1244 , mi bismo ušli u sukob sa Ujedinjenim nacijama i sa KFOR-om, u čijem su sastavu većina članica NATO-a. Oni koji imaju međunarodnu silu na Kosovu šalju nam poruku da Vojska Republike Albanije može slobodno da se kreće. Sad je pitanje šta mi možemo da uradimo.

Da li smo spremi na sve vrte kompromisa samo da ne padne nijedan bomba?

– Kada odlučujete o tome kojim sredstvima ćete da branite svoje interese, onda morate relano da sagledati stvar. Kada imate rat kao opciju, vi morate da gledate koju cenu plaćate i šta dobijate time. Rat u ovom trenutku bi bila katrastrofalna opcija po Srbiju. Mi bismo morali da se sukobimo sa svim članicama NATO-a, sa Vojskom Albanije… Ni OVK-a nije bila neka sila, ali smo dobili bombardovanje. Ne znam zbog čega govorimo o ratu. Svi sa zapada vrlo dobro znaju kakvi su naši vojni kapaciteti. Ukoliko KFOR ne bi hteo da nas zaštiti, morala bi to da radi Vojska Srbije na severu, što nije dobra opcija.

Milovan Drecun detaljnije je objasnio kako funkcioniše međunarodna politika:

– Upravo tri države krše Rezoluciju 1244, ko da ih natera da drugačije postupe, to je upravo zakon jačeg. Pogledajte šta se dogodilo zakonom o tzv. kosovskimbezbednosnim snagama, Rusija se snažno suprostavila u Savetu bezbednosti, vrlo snažnim nastupom. Da li se nešto promenilo, nije. Nemojte da bilo ko zagovara ratno stanje, to je najgora situacija koja sada može da se desi.

Gospodin Milovan Drecun tvrdi da će Srbija i dalje zagovarati da se ukinu takse:

– Inistiramo svuda gde možemo, uvodimo snažne pregovore, radimo na jedinstvu srpskog naroda, pošto imamo slučajeve gde Albance unose neslogu…

Nakon saveta stručnjaka iz Vašingtona da se izbegava sever Kosova zbog mogućih terorističkih napada, gospodin Drecun tvrde:

– Malo je stručnjaka koji mogu da vam kažu gde se nalaze baze radikalnih islamista u severnom ili južnom delu Kosova. Iznenađen sam ocenama Vašingona i Londona zbog ocena da vreba teroristički napad na severu, jer mogućnost za napada je izražena južno od Ibra. U toku je povratak celokupne albanske brigate iz redova islamske države… Mnogo je opasnije da odete u Srbicu, južni deo Kosovske Mitrovice, Prizren, Peć, to su identifikovani centri radikalnog islamizma od strane KFOR-a. Mi možemo da pomislimo da je ovo politička ocena na osnovu protesta. Po mom mišljenju, njihov izveštaj je nedorečen i po mom mišljenju politizovan i skreće pažnju i može da bude opravdanje za neke akcije KFOR-a na severu prema Srbima. Mogu biti i podrška nekim stavovima Prištine – objasnio je Drecun.

Na temu mogućih terorističkih napad na koju skreću pažnju strani stručnjaci, gospodin Drecun ističe sledeće:

– Po izgovorom o mogućim terorističkim napadima, oni mogu da potpomognu Albancima da ovladaju nekim tačkama na severu Kosova.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter