Izvor:
05.04.2019 u 11:27
0

IVICA DAČIĆ SAMO ZA HAPPY TV: „Haradinaj je uveo takse da bi sprečio kompromis odnosno da se prihavati ta ideja o razgraničenje!“ (VIDEO)

Današnji gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" bio je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Sa njim je već uigrani voditeljski tandem, Milomir Marić i Katarina Korša, razgovarali su sa našim gostom o najaktuelnijim pitanjima koje interesuju građane Srbije.

Najaktuelnija tema je svakako Kosovo i trenutno upozorenje Velike Britanije koje je dala svojim građanima da ne putuju bez preke potrebe na sever Kosova zbog kriminala kao i izjave ministra Dačića da Srbi ne putuju u Veliku Britaniju zbog političke nestabilnosti.

– Znate šta, ako već priznaju Kosovo kao državu onda ja još nisam čuo da je neko izdao saopštenje da se ne putuje u severni deo jedne zemlje. To je nastavka priče kriminalizacije severa Kosova koja postoji već dugi niz godina unazad i nisu jedini. Evo vidite da je Nemačka isto. I nije to sada novo, nije to prvi put, oni su to već radili ranije. Ali hoće da kažu da je to situacija na Kosovu veoma kritična za njihove građane mada ja ne znam koji to građani uopšte putuju na sever Kosova a sa druge strane valjda je logično da kažu da je nebezbedno putovati uopšte na Kosovo.A naročito cinično i prilično uvredljivo zvuči kada vidite ko u Prištini sedi u foteljama vlasti.To je kao idealno društvo u kome samo sever narušava tu pričui da je sever leglo kriminala i nebezbednosti i opasnosti Velike Britanije. To je kontinuitet jedne tako površne politike koja dolazi iz Londona već dve godine i ja stalno pokušavam sa njima nađem neke zajedničke interese i danas mislim da je to potrebno ali to je manir velike sile, a naročito velike sile koja misli da sve mora da bude kako su oni zamišljali i targetirali ovaj region.

Evropske sile stoje iza toga da nema napretka Srbije na evropskom putu ako se ne ubrza dijalog između Beograda i Prištine:

– Mi nismo krivi za usporavanje tog dijaloga. Krive su takse koje je Haradinaj uveo, uvođenje vojske i tako dalje. Evo sada ima i novih nekih inicijativa.

Gospodin Dačić je izneo i neke planove narednih poseta i odnose sa državama:

– Evo, ja idem sledeće nedelje u posetu Berlinu, učestvujem na jednoj međunarodnoj konferenciji na poziv ministra spoljnih poslova ali nakon toga idem i u Poljsku koja će ove godine biti domaćin tog nekog Berlinskog samita, odnosno samita iz berlinskog procesa. Prošle godine je to bila Velika Britanija i to je bilo zanimljivo jer, oni su bili domaćini a Boris Džonson uopšte nije došao na samit jer je tog dana podneo ostavku. Možete zamisliti kolika je tu politička stabilnost u Britaniji. Kakvi su naši odnosi kad je poslednji premijer koji je došao bila Margaret Tačer. Toliko o njihovoj želji da otopi odnose sa nama i postavi ih na način koji mi zaslužujemo zato što je Srbija najveća zemlja na Balkanu.– zaključio je gospodin Dačić.

Izneo je takođe stav Haradinaja koji je vrlo jasno izneo i obzaninio:

– On je sam rekao da je on uveo takse da bi sprečio kompromis odnosno da se prihavati ta ideja o razgraničenje ako je to uopšte ideja ako je to uopšte ideja oko koje postoji neki minimum političke saglasnosti da bi moglo nešto o tome da se razgovara.

Jel moguća međunarodna konferencija? Svi najavljuju neku novu konferenciju, neki novi Dejton, neki novi Rambuje:

– Ja sam to predlagao još pre 5, 6 godina. Mislim da pitanje Jugoslavije još nije završeno pitanje. Mislim da je Đinđić pisao knjigu o tome da je Jugoslavija nedovršena država. Tada sam bio još student i bio sam na promociji te knjige na Fakultetu političkih nauka. To su sve državne teme kojima se niko ozbiljno ne bavi. Mi ne samo kao Srbi već i kao građani ove zemlje koja se nalazi na teškom mestu u regionu i svetu se nalazi u teškom problemu da shvati kako i šta predlagati da dođe do stabilizacije ovog regiona. Sada neko misli da kako su se stvari rešile '90ih godina tako će to trajati ko zna koliko godina nakon toga. Te stvari nisu rešene racionalnim dogovorima nego ratnim sukobima. Svuida tamo gde nema rešenja koje će jačati mir dolazi do stalnih nestabillnosti. Tako da mi imamo i dalje pitanje BIH jer je stalna jnestabilnost BIH jer je to Jugoslavija u malom. Kada se raspala Jugoslavija u velikom pitanje je kako će se odvijati odnosi te Jugosdlvije u malom. Imate pitanje Hrvataske gde stalno imate antisrpsku kampanju. imate Crnu Goru gde takođe imate velike probleme koji idu ka tome da se dokazivanje crnogorskog identiteta gradi na rušenju srpskog identiteta. Nikada nije sporno da Crna Gora i Srbija mogu da imaju dve države.- napominjući da to nikom ne smeta te i da su raniji vladari govorili o tome i na taj način.

– Mi sada dolazimo do dvadeset, skoro trideset godina od kad je počela kriza raspada Jugoslavije da mi govorimo o međunarodnoj konferenciji. -zaključio je ministar.

– Kad oni veruju da su nezavisni, što nisu tražili otpust iz našeg državljanstva? Da ne pričamo koliko Albanaca traži naše pasoše. Pa dobro, ako je Kosovo nezavisna država što traže naše pasoše. Pričam o tome da je ova situacija nepravna i da mora da se reši.

Što se tiče protesta i demonstracija, ministar smatra da su one posledica nedostatka političkih ideja i da je upravo to što nagoni opoziciju da se ponašaju agresivno i da na ovakav način radikalizuju proteste:

– Postoji zahtev da predsednik i Vučić daju ostavke, to je jedino što ne može, možemo da razgovaramo o zakonodavnom sistemu.– rekao je Dačić podsećajući da je obično opozicija ta koja ima više glasova i popularnosti od vlasti dok je kod nas obrnuto, najpopularniji političari su Vučić a da je on drugi po popularnoti.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter