Izvor:
08.05.2019 u 10:49
0

GORAN TRIVAN ZA JUTARNJI PROGRAM HAPPY TELEVIZIJE: „Neki standardi koji važe kod nas su viši i čvršći nego što su u Evropskoj uniji!“ (VIDEO)

Gost emisije „Dobro jutro Srbijo“ bio je Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine. On je sa našim voditeljskim tandemom, Katarinom Koršom i Milomirom Marićem razgovarao na najaktuelnije teme koje interesuju naše građane a koje se tiču sektora kojim se gospodin Trivan bavi.

Upitan za sastanak koji je imao u Tirani kao i za odnos koji su prema njemu imali ljudi u ovom gradu:

– Znate kako, drugačije je biti u Tirani nego biti negde drugde, na primer biti u Prištini. Drugačiji je mentalitet ljudi, drugačije je sve, drugačije se ophode. – rekao je Trivan i dodao:

– To je regionalni sastanak, regionalnih pet zemalja vezano za klimatske promene i vezano za format Ujedinjenih nacija koji se tiče naših regionalnih saradnji po tom planu i naročito finansiranje u oblasti klimatskih promena. U Ministarstvu životne sredine u Albaniji postoji jedna osoba ženskog pola koja je državni sekretar i odličan stručnjak u celoj toj priči i ona je to organizovala. Mi se srećemo po različitim Međunarodnim skupovima i vrlo dobro sarađujemo, moram da kažem i razumemo se odlično. To je priča o profesiji i ekspertskim pristupima celoj priči.

Ono što je bilo pitanje je da li će delegacija Kosova, kao nezavisne zemlje učestvovati:

– Oni pokušavaju svuda i svuku da da se uguraju na način koji ne bira sredstva. To je bilo jako nezgodno posebnio za domaćine koji su na neki način saučestvovali u svemu tome. Učešće pet zemalja je naravno sasvim u redu ali Kosovo i Metohija je za nas naravno deo naše teritorije i nema nikakve šanse da učestvuju kao ravnopravni član u celoj toj priči ali da oni ili bilo ko učestvuju kao posmatrč ili gost, to je sasvim legitimno. Šta više, poželjno je da bude bilo ko ko se zanima za tu temu u celoj toj priči. Mi smo unapred, pre nego što smo otišli za Tiranu, rekli ovde njihovom ambasadoru dali pravila po kojima to može da se desi jer Ujedinjene nacije i Srbija imaju svoja pravila ali pošto format Ujedinjenih nacija, zna se nije priznato niti će. Naravno kolege su na sve to pristale. Međutiom, kada smo tamo došli sve je bilo suprotno od onoga što smo razgovarali. Mi smo naravno trpeli strahovit pritisak ta dva tri sata na početku konferencije da mi to ipak prihvatimo.

– Neki standardi koji važe kod nas su viši i čvršći nego što su u Evropskoj uniji. To je zato što smo zadržali neke standarde iz bivše Jugoslavije. Pa sama činjenica da su neki standardi bivše Jugoslvije viši nego što su današnji standardi Evropske unije govori u prilog tome koliko je ta država bila ozbiljna država. Zato kada ulazimo u pregovore sa Evropskom unijom, mi još uvek imamo neke pregovore koji su viši. Ja sam rekao da naše standarde ne treba uprosečavati već zadržati standarde koje već poštujemo, nema razloga da spuštamo lestvicu. Vama Evropska unija ne zabranjuje da imate oštrije standarde nego što oni imaju., oni samo ne žele da imate mekše.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter