Izvor:
09.05.2019 u 12:11
0

NENAD ČANAK ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Nema sklanjanja, mora se sve reći o ratnim zločincima i ratnim zločinima!“ (VIDEO)

Gost prvog jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" bio je predsednik Lige Socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak.
Milomir Marić i Katarina Korša, razgovoarali su sa svojim gostom o ratnim zločincima i o današnjem obeležavanju Dana pobede nad fašizmom.

Na početku razgovora Čanak se osvrnuo na to da nema tema o kojima se ne može razgovarati.

-Ja uopšte ne mislim da postoji neka tema na koju se ne može razgovarati. Ali, Vi znate da u nekim civilizovanim zemljama postoje baze pedofila. Znate da u državnu službu ne može da se zaposli neko ko je izvršio krivično delo. Ako bismo išli tom logikom, kako se za pedofiliju nikada ne briše, a za ratne zločine briše? Kada se javljaju ratni zločinci sa izdržavanja kazne, da li Vi to smatrate da je to normalno?- upitao je Čanak.

Na to je naš voditelj odgovorio da je to normalno, jer su oni učesnici neke istorije.

Kada je uhapšen Ratko Mladić mene su njegovi jataci poveli na mesto gde su ga čuvali. Odveli su me u selo Ljuba. Čuvali su ga, dakle, u slovačkom selu,da ga ne bi neki Srbin izdao – započeo je Marić.

Ne izdaju hajduke Turci, već jataci. Kako možeš ti da izdaš nekoga s kim nisi? To ti je neprijatelj, a izdaju može da ti uradi neko ko ti se predstavlja kao prijatelj. Ako ti odmah kažeš da si neprijatelj, ne možeš biti izdajnik. To sa Ratkom Mladićem je jedna višedecenijska sramota, gde je cela zemlja bila pod sankcijama. To njegovo bežanje je jedan veliki kukavičluk! Nema sklanjanja, mora se sve reći o ratnim zločinima i ratnim zločincima opominje Čanak.

Nijedna zemlja koja se borila protiv fašizma nije primljena u Evropu, misli se na manje države?

Hrvatska je bila deo Jugoslavije, koja se raspala posle aprilskog rata. Tu je stavljena jedna marionetska, ustaška Vlada.. Ustaše i nacisti su ista stvar. Ako je do toga da su samo oni koji su bili na strani nacista primljeni, zašto onda Srbija nije, kada je imala Milana Nedića? – upitao je Čanak.

Na pitanje voditelja, kada će Srbija biti rehabilitovana, Čanak zaključuje:

Srbija mora prema sebi da bude poštena. To se stalno ne događa. Srbija će postati priznata kada se u potpunosti ogradi od svoje etnocentrične totalitarne prošlosti, prihvati krivicu koju je napravila! – zaključuje Čanak.

Kako ti gledaš na to da komadanje Srbije nije završeno?

Niko nije uzeo Kosovo, ono je izgubljeno ratom. Izgubljeno je ratom koji je počeo Milošević, a osvojeno je ratom iz 1912. Godine. Kako je moguće da kad dobiješ Kosovo ratom, to je u redu, a kada izgubiš Kosovo ratom, to nije u redu? Postoji terminologija o razgraničenju, ali niko ne zna šta je to. To bi bilo da mi zamenimo teritorije, gde žive Srbi da se pripoji Srbiji, a gde žive Albanci da se pripoji Kosovu. A po mogućnosti da se to ne pripoji Kosovo, već samo ovo da se pripoji Srbiji. Ali, ovo nije moguće sve dok bubu postojali naionalisti – poručuje Čanak.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arihva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter