Izvor:
26.06.2019 u 10:51
0

MINISTAR LONČAR ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Država najboljim studentima medicine pored posla finansira specijalizaciju, i doktorske studije! (VIDEO)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar gostovao je u emisiji "Dobro jutro Srbijo" , te je tom prilikom govorio o aktuelnim temama.

Naime, danas će najboljim diplomcima medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola u Srbiji danas biti uručeni ugovori o radu, a ministar kaže da će osim posla, država najboljim studentima plaćati i specijalizaciju i doktorske studije.

On je podsetio da je ovo treći put da država najboljim đacima i studentima medicine uručuje ugovore o radu i dodao da država ispunjava obećanje koje je dala, a to je da će na svakih šest meseci nagraditi najbolju decu.

Osim toga, Lončar je rekao i da se razgovara o tome da se medicinski radnici uključe u projekat izgradnje povoljnih stanova, koji trenutno postoje za pripadnike snaga bezednosti, kako bi i njihovo stambeno pitanje bilo rešeno.

Deca sa toliko odricanja završavaju medicinske fakultete, specijalizuju se, završavaju doktorske studije, a onda nastavljaju da se usavršavaju čitavog života. Deca su zaslužila ove ugovore, a mi moramo misliti o budućnosti, jer ko će da nas leči ako ljudi odlaze tamo gde su bolji uslovi – rekao je Lončar.

On kaže da će posao danas dobiti više od 100 mladih lekara i dodao da je u poslednje tri akcije dodele ugovora o radu posao dobilo oko 300 njih.

Ne samo da su dobili posao već i specijalizaciju koja košta nekoliko desetina hiljada evra i doktorske studije o trošku države naglasio je Lončar.

Kazao je da će danas prvi put ugovore o radu dobiti medicinske sestre i tehničari, njih 158, a da će narednih dana takav ugovor dobiti još oko 240 srednjoškolaca.

Lončar je rekao da će do kraja godine biti novog povećanja plata za medicinske radnike i ukazao da je maksimalno povećanje plata uvek dobijalo zdravstvo.

Ministar je dodao i da je lekarima zakon dozvolio da osim u državnim ustanovama, prihod mogu da ostvaruju i u tri privatne ordinacije, kako bi, kaže, nadoknadili ono što se zarađuje u drugim evropskim zemljama.

Za sam kraj, on je otkrio koliko naša medicina prati svetske inovacije.

– Preko 90 odso slučajeva i te kako – kazao je ministar.

Takođe, rekao je da njihovo ministarstvo vodi računa i o privatnicima, te objasnio.

– Vi sada dolazite u apoteku jednom mesečno. Tek na šest meseci idete kod lekara da vidite da li je došlo do nekih promena. Mi vodimo računa o privatnicima, stalo nam je da rade, da se šire, da imaju što više pacijenata. Kada čekate u državnoj gde ne plaćate ništa i reagujete ako čekate kod privatnika, dok kod privatnika nije tako. A da vi uvedete da Urgentni centar deset ili dvadeset dinara participaciju, biće sedamdeset odsto manje pacijenata. Moramo da menjamo stvari, znamo da je sve preskupo i moramo da budemo racionalniji. Zatvaraju se odeljenja u bolnicama zbog nedostatka kadra, to se dešava u regionu. Ako vi nemate viziju šta vas čeka za godinu, tri, pet , to je ozbiljan bumerang koji vam se vrati. Radi se o retkim i specifičnim vrstama bolestima, ali to nisu retke bolesti samo u Srbiji, već na nivou celog sveta. Te bolesti se leče samo u par bolnica, iz razloga da bi se skupila najbolja iskustva da bi se tim pacijentima mogla pružiti najadekvatnija pomoć. Imamo problem jer sve je više bolesti, sve je više karcinoma. Od početka godina imamo 30 odsto više obolelih od malignih bolesti nego prošle godine, zamislite koliki je sada to trošak na budžet – rekao je Lončar.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter