MIROSLAV LAZANSKI ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": "Ako kupite francuske rakete, francuski mediji će povoljnije gledati na vas!" (VIDEO)

Gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" bio je vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski.

Katarina Korša je sa svojim gostom razgovarala o poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona. Lazanski je istakao važnost kupovine francuskog naoružanja, jer NATO ne prodaje olako svoje naoružanje državama koje nisu članice. 

Za širu javnost je bitna ova PVO sistem mistral. Ona je u svojoj klasi jedna od najmodernijih raketa, ono što je prednost, da ona koju mi kupujemo raketa mistral ima bojevu glavu koja je sposobna da izmanevriše sve mere odbrane ciljeva u vazduru, u smislu i c mamaca i laserskog ometanja bojeve glave. Ima manevrisanje 30G što je jako bitno. Može da stigne sve avione u letu do 2 – 3000 metara visine. Raketa je jako dobra, velika je stvar što je naš predsednik uspeo da ubedi Makrona da nam to prodaju. NATO je vrlo suzdržan kada je u pitanju prodaja zemljama koje nisu članice. Top 40 milimetara biće dobar za gađanje dronova. Mistral će biti dobar za helikoptere, vidimo da zemlje u našim regionima zemlje nabavljaju američke borbene helikoptere. Što ste vojnički jači, to ste sigurniji. Ako ste vojno nejaki, uvek mogu da se jave različite ideje. Mi smo iz 1999 izvukli pouke, ali takođe i iz perioda do 2012 godine. - poručuje Lazanski.

Takođe, dotakli smo se i tzv. Kosovskih bezbednostnih snaga: 

Priština ima kosovske bezbedonostne snage, oni su pretnja za srpski narod na Kim, ali nisu za Srbiju. Vašington smatra da je problem na Kosovu rešen. Tram kaže da se mi dogovrimo, što znači da nije problem rešen kao što kaže američka ambasada u Beogradu. Ovo je prva poseta predsednika Makrona zemljama bivše Jugoslavije. Koliko Francuska može da pomogne oko Kosova, mi ćemo njemu predočiti sve činjenice. Francuzi ionako imaju dovoljno problema u odnosu sa Amerikancima. Francuske investicije su veoma važne, kupovina naoružanja...ako vi kupite njene proizvode, ipak će kod njih odnos u medijima biti malo drugačiji. Francuska je u vojnom smislu druga po jačini, oni su vojno jači od Britanaca, od Nemaca. Ako mi kupujemo njihovu vojnu tehniku, tehnologiju, to se mora odraziti u medijima - zaključuje Lazanski. 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro