Izvor:
26.08.2019 u 11:13
0

DEJAN VUK STANKOVIĆ OCENJUJE: Da bi Srbija ušla u NATO, mora da prizna nezavisnost Kosova! (FOTO, VIDEO)

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je komentarišući kontradiktorne naslove medija koji se poslednjih dana pojavljuju, jedni tvrdeći da će Srbija postati američki saveznik ako prizna Kosovo a drugi da je Amerika već napravila tajni dogovor sa Srbijom kao i da je Priština sada u panici, rekao da je to sve uobčajena pozicija sa koje Amerika povlači poteze, da je to američki plan.

– Ovo prvo, što je izvod iz nekog intervjua Čarlsa Kapčana meni zvuči kao nešto što je američka pozicija. Ona se nije menjala sem u nekim nijansama i, da kažem, pristupu. O tome smo diskutovali ove poslednje dve nedelje, ipak je odlazak predsednika Vučića u Vašington jedna vrsta demokratskog uspeha jer u poslednjih mesec dana dva puta je tamo bio Hašim Tači i u prethodnom periodu je on dolazio a srpskog predsednika nije bilo. Dakle, otškrinuta su varata da se uopšte čuje šta mi mislimo o tome u ovim novim okolnostima u odnosu na 2004 ili 2005. kada se otvaralo to pitanje i kada su bili pregovri u Beču i u ono vreme pre bombardovanja i posle bombardovanja. Dakle sad naš predsednik ipak razgovara sa američkim državnim sekretarom koji jeste jedan od stubova njihove spoljne politike. Dobro je da razgovaramo nego samo da se izolujemo i da kažemo kako su oni nas bombardovali i kao je to svetska nepravda.

Stanković je objasnio šta podrazumeva uopšte pomenuti američki savez kojim bi se podrazumevalo da Srbija i Republika Srpska budu uvučene u NATO:

– To je sve vreme njihova ideja. Da bi ubacili Srbiju u NATO njima treba politička izjava Srbije da neće dovoditi u pitanje državnost Kosova. Ta politička izjava se zove priznanje.

Na pitanje da li neko nudi Srbiji brži ulazak u EU. Stanković kaže:

– Kao neku vrstu obećanja koje liči na šarenu lažu. Mislim ako gledante stanje u Evropskoj uniji. Oni nisu dogovorili Bregzit, oni nisu dogovorili instrukcionalne reformeMakron kao jedan od evropskih lidera koji ima perspektivu da traje duže od Angele Merkel pa i svih drugih evropskih lidera je otvoreno rekao da dok oni ne reše njihove unutrašnja pittanje, ništa.– kaže politički analitičar i dodaje:

– Može sve, može sad proširenje EU. Da oni hoće to, moglo bi preko reda. To je sve jedna politička igra uslovaljavanja.Vi treba da priznate nezavisnost Kosova, da abolirate na neki način nas istorijski, politički, pravno za ono što se desilo 1999. godine., da se odreknete dela svoje teritorije, da zaboravite priču o identitetu koje vezujete za Kosovo i da u finalu svega postanete naš saveznik uprkos tome što ste bili bombardovani i uprkos tome što imte neko istorijsko, političko i vojno savezništvo sa Rusojom koja NATO gleda kao svog najvećeg rivala i najveću opasnost za njenu nascionalnu bezbednot.

Happtv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter