Izvor:
12.09.2019 u 11:24
0

MINISTARKA NELA KUBUROVIĆ O BORBI PROTIV KORUPCIJE: Bili smo kritikovani i govoreno je da smo u sukobu interesa ali smo pokazali da postoji politička volja za ovako nečim! (VIDEO)

Ministarka pravde Nela Kuburović bila je gost jutarnjeg programa Happy televizije i tom prilikom govorila o najaktuelnijim pitanjima koje interesuju naše građane. Pre svega, o najnovijim zakonima koji su doneti, o besplatnoj pravnoj pomoći ali i hapšenjima funkcionera koji su vršili malverzacije na vodećim pozicijama.

Za Happy televiziju, ministarka je prokomentarisala zakon o zaštiti uzbunjivača koji je dao dobre rezultate u poslednje četiri godine:

– To je jedan od zakona na koji smo izuzetno ponosni. U regionu smo pioniri a naš zakon predstavlja zlatni standard. Ono što je bitno je da se primenjuje više od četiri godine i pokazao je dobre efekte i uzbunjivači konačno imaju zaštitu sistema. Uzbunjivači prijavljuju svaki oblik korupcije gde god da se pojavljuje. To znači da su zaštićeni od odmazde a to znači da sudovi pružaju zaštitu i hitno reaguju. Potrebno je vreme da neke stvari zažive. – rekla je ministarka Kuburović.

Mnogo se govorilo u prethodnom periodu o hapšenjima, čak i pripadnika vladajuće stranke a koji su bili povezani sa korupcijom ili bilo kakvim malverzacijama.

– Jedan od segmenata borbe protiv korupcije iako smo bili kritikovani i da smo u sukobu interesa, pokazali smo da postoji politička volja za ovako nečim. Dosta drugih zakona je doneto, kao i reorganizacija tužilaštva i broja zaposlenih pokazuje da postoji politička volja. To pokazuju i rezultatti koruptivih odeljena sa više od 600 osuđenih lica i to su podaci koje ne možete da osporite. Sudstvo je radilo dobro u proteklih godinu dana. Ne postoji nikakva zaštita ili diskriminacija pojedinaca. – rekla je ministarka Kuburović i dodala:

– Uhapšeno je nekoliko predsednika opštine iz Srpske Napredne Stranke, a tu su i direktori javnih preduzeća koje je postavljala ova Vlada. Imate i tužioce i sudije protiv kojih su se pokretali postupci. Ukoliko pogledate neke novine videćete da je to tema. Na rođendanu tužioca bile su i sudije. Kada ste funkcioner imate privilegije ali i ograničenja nije bez razloga toliko zakona. I zakon o borbi protiv korupcije se odnosi na funkcionere a ne na građane. Vi morate da pazite kako se ponašate i šta radite. Niko ne zabranjuje druženje ali je pitanje da li je u redu da to radite u sudnici ili na radnom mestu.

Zakon koji se čekao petnaest godina i verovatno je Srbija poslednja u Ecvropi koja ga je donela je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći:

– Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći smo čekali više od 15 godina i on stupa na snagu od oktobra. U krivičnom postupku morate da imate advokata bez obzira na finansijsko stanje i oni će sada imati advokate koji će biti plaćeni od republike i lokalne samouprave, I ljudi u težoj situaciji i žrtve nasilja u porodici će imati pravo na besplatnu pravnu pomoć. – rekla je Nela Kuburović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter