Izvor:
21.06.2016 u 13:15
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Proslavlja se SVETSKI DAN MUZIKE! (VIDEO)

Svetski dan muzike predstavlja godišnju muzičku proslavu koja se širom sveta obeležava prvog dana leta, 21. juna.

Koncept celodnevne muzičke proslave na dane solsticija izvorno je osmislio američki muzičar Džoel Koen, koji je dve sezone proveo kao producent muzičkih radijskih programa na francuskom nacionalnom radiju France Musique.
Francuski ministar kulture Žak Lang ideju je potom adaptirao kao nacionalnu proslavu svakog 21. juna i učinio je zvaničnom. Festival je posle počeo da se slavi u 120 zemalja širom svijeta.

U oktobru 1981. Moris Flore postao je direktor za muziku i ples na zahtev ministra kulture Žaka Langa i primenio je njegove refleksije o muzičkoj praksi i njenoj evoluciji: "Muzika svugde i koncert nigde«. Kada je otkrio, u studiji o kulturnim navikama Francuza iz 1982. godine, da pet miliona ljudi, svako drugo dete, svira muzički instrument, počeo je sanjati o načinu kako da ljude izvede na ulice. To se prvi put dogodilo u Parizu 1982. godine, kao Svetski dan muzike.

Šta se još dogodilo na današnji dan pogledajte u prilogu jutarnjeg programa televizije Happy:

HappyTv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter