Izvor:
09.10.2018 u 16:19
0

„PRAVDA ZA OČEVE – I OTAC JE RODITELJ“: Evo kako bi trebalo da postupate nakon razvoda, kako bi vaše dete stabilno i spokojno odrastalo!

Epidemija razvoda danas pogađa veliki broj bračnih zajednica. Kojem roditelju će, ako par ima zajedničku djecu, ona pripasti i kakvi će bitni daljnji porodični odnos, najbolnije je i najznačajnije pitanje nakon što bračne ljubavi nestane.

Sudovi tradicionalno smatraju majke privrženijim deci i tako većinom one i dobivaju starateljstvo. Očevi u većini slučajeva moraju dokazivati da su bolji roditelji od majke, dok majke dokazuju koliko su očevi lošiji roditelji, i tako u krug.

Gosti emisije "Posle ručka" su trojica očeva koji misle da su oštećeni u sudskom procesu, a za to najčešće krivre Centar za socijalni rad.

Jedan od njih je inicijator protestne skupa "Pravda za tate, i tata je roditelj", Goran Bujić iz Novog Sada, koji je na ovaj način pokušao da skrene pažnju na to da očevi često "ne mogu da ostare pravo održavanja ličnih odnosa sa detetom":

– Pre šest godina, supruga i ja smo se dogovorili da ćemo podeliti dužnosti u starateljstvu nad detetom, međutim, u Centru za socijalni rad se dogodilo nešto čudno. Voditelj slučaja, umesto da pribegne postupku mirenja među roditeljima, on je počeo sa ubeđivanjem moje bivše supruge da me prijavi za fizičko maltretiranje. U našim insitucijama postoji dobar deo radnika koji postupaju po zakonima i pravilniku, ali i dobar deo onih koji su postali deo organizovanog kriminala. Naime, u našu zemlju godišnje uđe 6 milijardi evra za borbu za suzbijanje nasilja u porodici. Ukoliko bi nestalo nasilje, nestala bi i ta sredstva. Naša zemlja samo se prividno deklariše za borbu za ravnopravnost polova, to u praksi nije tako – rekao je Bujić.

Sa Goranom sličan problem deli i Željko Grujić, muzičar iz Surčina. koji je imao ne tako lepa iskustva sa Centrom za socijalni rad:

– Decu nisam video 10 godina, majka ih je odvela preko slovenačke granice bez moje savlasnosti, ne razumem kako je to država Srbija dozvolila. Godinama nisam primio ni poziv od svoje dece. Istina je da sve zavisi od Centra za socijalni rad, a sud samo aminuje. Naime, sud je doneo privremenu meru da napokon provedem sa decom 22 dana jula ove godine, međutim, Sscijalni radnik iz Surčina je zakazao, i ja svoju decu nisam video. Ne želim da pljujem majku svoje dece, čak uredno plaćam i alimentaciju, već sistem. Sud odlično funkcioniše kada treba da se plati alimentacija, ali kada treba da se ispoštuju prava očeva, tu sistem zakaže – rekao je gospodin Grujić koji živi za dan kada će ponovo videti svoju decu.

Dušan Barać još jedan je otac koji je ispirčao svoju priču pre milionskim auditorijumom:

– Jedno dete živi sa mnom, a kod majke su dvoje dece. Naime, jednom prilikom bivša supruga je odlučila da bez moje saglasnosti ispiše dete iz škole, a ja sam to saznao prilikom odlaska na roditeljski sastanak. Kada me je kasnije pitao za saglasnost, nisam joj ga dao iz razloga što smatram da za dete nije dobro da menja sredinu na koju je već naviklo – objašnjava Barać u emisiji "Posle ručka".

Pevačici Olja Karleuša, priznaje da živi idiličan porodični život, ali tvrdi da je okružena ženama koje su oštećene u procesu, te kojima muževi ne plaćaju alimentaciju:

– Mislim da ne bi trebalo da se oslanjamo na zakone, institucije, u svakom sistemu postoje rupe i podložan je malverzacijama. Smatram da bi našim ljudima pre bila potrebna neka vrsta edukacije, kako uspostaviti mir. Većinom se među bivšim supružnicima odnosi svode na "ja ću tebi-ti ćeš meni" situaciju, a onda dete ispašta. Okružena sam većinom ženama koje ispaštaju u procesu, a kojim muževi ne plaćaju alimentaciju, do danas nisam bila upućena da često i očevi pate. Svakako, smatram da u svakoj situaciji roditelji moraju da brinu isključivo o interesu deteta, a ne sopstvenim interesima – rekla je Olja.

Predstavnica iz Centra za socijalni rad Slađana Škrbo, skrenula je pažnju na model kojim bi roditelji trebalo da se vode:

– Postoji mnogo slučajeva gde roditelji izgube normalan odnos u roditeljstvu, i to je model kojem bi trebalo da teže. Tek u takvim situacijama dete ima sigurnost i stabilnost. Za sve bi trebalo da postoji dogovor. Ako očevi žele da viđaju dete više dana od onoga kako je predviđeno sudskom presudom, to može da se promeni dogovorom i dobrom voljom majke. Nije tačno da nijedna žena nije kažnjena kada nije želela da ispoštuje obaveze prema ocu deteta, bilo je i takvih slučajeva. Svakako. roditelji moraju da zaborave na lični jaz i sukob i da reaguju na način koji je najbolji za dete – istakla je Škrbo.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter