Izvor:
15.10.2018 u 16:41
0

SVE VIŠE UBISTAVA U SRBIJI GODIŠNJE: Poznati forenzičar otkriva: Ubice inspiracije nalaze u TV serijama forenzičarskog karaktera! (FOTO)

Broj ubistava u Srbiji u periodu između 2000. i 2012. kretao se između 120 i 215 godišnje, što je građane Srbije navelo na razmišljanje da li nam se vraćaju nasilne devedesete.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da je 2000. godine bilo 212 dela, sledeće godine 215, a 2009. su zabeležena 142 krivična dela ubistva, prethodne godine broj se spao na 76.

U emisiji "Posle ručka" poznati advokat Svetozar Vujačić govorio je na ovu temu sa aspekta branitelja optuženog za izvršenje ubistva:

– Dobar advojat je uvek dobar čovek, ne postoji obratna situacija. Postoje razna vrsta ubistava, najčeća su ona situaciona, počinjena iz straha, odbrane, ima tu i dobrih ljudi. na primer, često se ubistva dešavaju zbog "kratkog fitilja" po čemu je naš narod poznat. Treba razlikovati naručioca od izvršioca. Izvršioci ubistava su najčešće situacioni, ako nisu naručeni – objašnjava adovkt i priseća se jednih od najtežih slučajeva:

– Branio sam brata koji je ubio brata, oca koji je ubio sina i vi u tim slučajevima navučete gnev porodice. Izgubi se osećaj da je krivac član porodice, već okrivljuju Vas što ste pristali da branite. Nijedno ubistvo se ne može sprečiti, niko ne najavljuje policiji i ustanovama – objašnjava gosposdin Vujaičić.

Forenzičar Ljubiša Božić 31 godinu bavi se ovim poslom, a do sada je pregledao na hiljade leševa i kako tvrdi još uvek nije izgubio želju da pravda bude zadovoljena:

– Serije forenzičarskog karaktera zaista utiču na svest počinioca zločina. Na taj način dostupni su trikovi kako da se počini jedno ubistvu, ali i da se inspektorima zavara trag. Nedavno sam radio slučaj, sin je ubio oca po identičnom postupku iz jedne serije, Naime, obio je zidove, ponovo malterisao, krečio, kako bi zavarao tragove. Okrivljeni je sam na kraju priznao da je izvršio imitaciju po seriji na TV-u, te da mu je trebalo mnogo vremena da se pripremi – objašnjava forenzičav i dodaje kako, i nakon mnogo godine u struci, nije uspeo da razdvoji čoveka i profesionalca u sebi:

– Kadgod su deca u pitanju, mlade osobe, ne možete ubiti čoveka u sebi. Nikada neću zaboraviti kada je čovek ubio ženu i dva sina jer su se posvađali, i pritom nije dokazano da je neuračunljiv. Brutalnost koaj je korišćena, način na koji je počinio ubistvo koristeći vatreno oružje i nož, kao čovek nikada to neću zaboraviti i često se prisetim tog slučaja. Međutim, i nakon toliko godina nisam izgubio želju za svojim poslom, težnja ka istini uvek vas tera da se birite – objašnjava gospodin Božić.

Novinarka crne hronike Snežana Stojanović osvrnula se na veliki broj ubistava i dala tačnu račincu, koliko se na dvenom novou pieše o ubistivima u Srbiji:

– Rubrika crne hronike u novinama je često prepuna, dešava se da ne možemo sve da objavimo. Na dnevnom nivou četiri stranice novina posvećene su upravo ubistvima. Zanimljiv podatak je da se više ubistava događa u unutrašnjosti nego u Beogradu – rekla je novinarka i osvrnula se na slučaj koji je poslednih meseci pricvukao veliku pažnju javnosti, kada je penzionerka S.S. usmrtila investitora Z. T. u Beogradu:

– Spor između penzionerke i investitora trajao je godinama. S.S. je priznala da nije više mogla da podnese pritisak investitora da mu proda plac, koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji. Kasnije smo intervjuisali stručnjake kada se pojavio snimak ubistva, jasno se vidi da je u pitanju ženska osoba, ali znatno mršavija i mlađa, koja je vešto izvršila ubistvo objašnjava Stojanovićeva.

Gosti u studiju složili su se da bi kazne za počinioce ubistava trebalo da budu strože, iako su im mišljenja podeljena po pitanju ukidanja smrtne o doživotne kazne:

– Uvođenjem smrtne kazne na neki način bismo uveli prevenciju, gde mi osoba koja razmišlja da počini ovo krivično delo bila svesna posledica, što bi moglo da poljulja njihovu odluku – objašnjava forenzičar.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter