Izvor:
14.11.2018 u 10:49
0

ISPOVEST ŽENE KOJA JE PREKO DVADESET GODINA TRPELA NASILJE U PORODICI U EMISIJI „POSLE RUČKA“: Sedeli smo sa prijateljima, udario mi je šamar jer sam gledala u njegovog druga! (FOTO,VIDEO)

U najgledanijoj popodnevnoj emisiji „Posle ručka“ voditeljka Jovana Jakić razgovarala je sa gostima o temi nasilja u porodici, o maltertiranju psihičke i fizičke vsrte, o međusobnom uslivljavanju, kontroli i oduzimanju finansijske moći.

Gosti današnje emisije bili su Hajrija Ramadani, Željka Ostojić, Vladan Gotovac, Milena Stojanović i Đorđe Kortina.

Recite nam, koliko dugo ste bili u braku i kada je muž počeo da vas zlostavlja? Kada ste postali oslobođeni od zlostavljanja?

Živela sam u vanbračnoj zajednici 26 godina, sada sam oslobošena nasilja od 2014-te zapravo. Ja sam odrasla u velikoj porodici. Navikla sam na ljubav, navikla sam i da trpim mnoge stvari zbog ljubavi ali u mom braku obostrane ljubavi nije bilo. Prvi put kada me je udario nisam to shvatila kao nešto strašno. Sedeli smo sa prijateljima, udario mi je šamar jer sam gledala u njegovog druga. Smatrala sam da je to ljubomora, da je to uradio iz ljubavi, imala sam 23 godine i bila sam mlada. Znate, to nije bilo u početku tako strašno. On je mene prvo vređao i govorio užasne stvari, da sam glupača, da sam debela. Na sve moguće načine je pokušavao da me ponizi. Ja sam bila svesna sebe i nisam pridavala pažnju tome. Neke 2011-te kupili smo lokal, došla je devojka, radnica sa 26 godina u koju se zaljubio. Razlika između nje i starije ćerke je bila samo 2 godine. Smučilo mi se na kraju što me je ona maltretrala na telefonu, vređala istim rečima kao i on. Sve kućne probleme je prenosio njoj. Kada sam otkrila njegovu preljubu ja sam je isterala iz firme i tada su počele moje muke. Svako ko se suprostavljao njemu dobio je batine u kući, čak i moja deca. Pretukao me je na mrtvo ime ispred sina. Sin mi je imao samo 14 godina – rekla je žrtva nasilja Milena Stojanović.

Kako se nasilnici prepoznaju i da li su deca nasilnika budući nasilnici?

Nasilnika prepoznajete po nizu čina koji se ponavljaju. To nije neko trenutno, neraspološeno stanje partnera. ako vam neko neko verbalno daje do znanja da možete imati problem sa njim, reč je o nekoj vrsti nasilnika. Agresija je urođena ali se mođe ispoljavati na zdrav način. Ono što roditelji najviše greše je mišljenje da deca uče od svojih roditelja, šta govore, a to zapavo nije tako. Deca ne uče i ne usvajaju ono što oni govore već kako se ponašaju. To je tkzv. "učenje po modelu" . Svako g dana mođete videti svakakve vrste nasilja, na pijaci, u autobusu…tipična demonstracija "moćnog nad nemoćnim". Često ne naplaćuju kazne muškarcima nego ženama. Kod nas postoji „gledaj svoja posla“ i u tome gubimo empatiju i ljudskost – rekla je psiholog Željka Ostojić.

Nakon što smo pogledali ovaj video, u kome muškarac čupa svoju ženu, ovo nisu batine, ovo je upozerenje pred dalje ponašanje u društvu, ne mogu da zamislim šta tek radi u svojo kući?

Lukavi su i između četiri zida, ne samo u javnosti. Znaju kako da udare, da ne ostane modrica i na koji način da dave. Imaju savete od profesionalaca, institucija, neko ko im je unutra. On nikada ne ide sam. Ako nema vezu u centru za socijalni radi ili policiji, nece to raditi. Kada sam bila žrtva, išla sam više puta da prijavim muža koji me maltretira, i to zajedno sa sinom, i nije imalo efekta. čekala sam satima u holu, i kada sam ih upitala kada ćemo doći na red, policija mi je odgovorila možda mi imamo preča posla. Kada mi je sud dodelio starateljstvo nad sinom, njegova porodica me je čekala ispred stana i gađala kamenjem, takođe su mi zakucavali stan da ne mogu da uđem u njega – rekla je Hajrija Ramadani bivša žrtva nasilja sadađnja predstavnica udruženja grupe protiv nasilja u porodici.

Šta žena koja je zlostavljana i trpi maltretiranje treba da uradi prvo? Kome da se javi, kakve pravne korake treba da preuzme?

Javni tušilac ukoliko sazna dapostoji elemenat nasilje bilo kada na bilo koji način, duđan je da pokrene istragu. Pozivamo javno tušilaštvo da pokrene istragu i da se vaša priča završi nekim epilogom.

Koliko nije podneta krivična, prvo se podnese i prilože materijalni dokazi, ukoliko oni postoje ako govorimo o fizičkom nasilju. Ako to nije obeleženo ni na jedan način, jedini dokaz su svedoci. Meni je čudno, da žene ne znaju i ne poznaju prava na elementarnom nivou. Žena ima prava na podelu kuće, na alimentaciju, a one su skroz neobaveštene.Čak i ako nije radila, ako nije finansijski učestvovala u kupovini stana recimo, ako je podizala decu, ima prava. Zakon to tretira da taj muškarac ne bi mogao da toliko sati provede radeći, samim tim ni da zaradi ukoliko bi morao da preuzme odgovornost oko kuću ili dece – rekao je advokat Vladan Gotovac.

Posle svih iznetih priča, govorili ste da su žene degradirane u društvu bile oduvek, da su imale svoje pozicije, znalo se šta smeju da rade a šta ne, kakvo je vaše mišljenje o nasilnicima, kao i o žrtvama nasilja?

To su stvari koje se vuku iz porodice. Ja sam imao dobar odnos sa roditeljima ali nažalost oni međusobno nisu. Ako je jedna strana dokazala nasilje, to se svakako ne sme opravdati. Ja bih ipak voleo da čujem i drugu stranu. Ako vas je tako dugo maltretirao, zdrav razum mi ne nalaže da razumem zbog čega ste vi toliko dugo živeli sa njim. Da li ste imali odnose sa njim dok je sve to trajalo? Smatram da je sex koren svega. Muškarci koji se ponašaju ovako prema ženama, ili prema deci, oni su sexualno nedefinisani. Da su u Holivdii brzo bi se snašli i ne bi bili tako frustritani – rekao je Đorđe Kortina ugostitelj i maneken.

Celu emisiju "Posle ručka" možete pogledati u nastavku:

Izvor:Happy.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter