Izvor:
19.01.2019 u 16:27
0

U EMISJI „POSLE RUČKA“ OTKRIVAMO: Koja vrsta ugovora najbolje štiti imovinu koja vam pripada ! (FOTO)

U današnjoj emisiji "Posle ručka" sa Vanjom Bulić, razgovarali smo o tome kako se možemo zaštiti od prevaranata, pa i rođaka, koji pokušavaju da nam pretormu imovinu.

Čuli smo mnogo priča u našoj okolini, i mnogo prevarenih ljudi, pogotovu starijih, kako su potpisali razne testamenete jer ih je neko prevario? Koliko je poništenje poništenje ugovora?

– Pri samom zaključenju treba biti pažljiv i prilagoditi ga konkretnoj situaciji, nije svaku ugovor dobar za svaku situaciju. Kada premine pokojnik, tada se često pokazuju prava lica. Bračni ugovori se slabo prave u mojoj praksi ali preporučio bih ga svima jer definisani odnosi su bolji i manje bolni. Ako postoji saglasnost obe ugovorne strane lako se raskida ugovor. Može se poništiti ako je zaključio ugovor pod teškom bolešću pa preminuo vrlo brzo. Kad se zaključuje ugovor, traži se medicinska dokumentacija koja predviđa budućnost naslednika. Ne postoji neoboriv ugovor jer svaki ugovor traje neko vreme, niko ne zna šta nosi budućnost. Ostavinska masa ne ulazi u ugovor o doživotnom izdržavanju, tada može da se krene u parnicu, takođe ni nužni deo koji po zakonu pripada ukoliko lice ima nepokretnu imovinu koju je ostavio. Imovina može da se raspodeli kao poklon za života, ali i kao testament. Nužni deo opet ne ulazi u taj deo to je ono što ljude buni. Taj ugovor kao poklon o životu znači zapravo da neko lice više nije sposobno finansijski da se stara o sebi, i za zamenu želi da ostavi imovinu a da ga neko izdržava do dana smrti – rekao je advokat Aleksandar Vučetić.

Živi roditelji a mrtvi kapitali, ima li istine u tome?

– U Evropi je drugačije definisano, Hrvatska ima zakon do smrtnosti roditelja, odmah se nasledi dok je neko živ. Mi moramo da sačekamo smrt da bismo nešto nasledili. Kada ima više dece, roditelj napravi samo sa jednim, kada se desi taj dan deca nemaju pojma šta se dešava. Austrijanci opet sklapaju brakove posle smrti supružnika, i to nije tako osuđujuće kao u Srbiji. Njihova deca se u to na mešaju. Moja prijateljica kojoj je muž umro, deca ništa ne traže od nje, smatraju da je otac imao pravo da kome god želi da ostavi na imovinu a u Srbiji se smatra da deca imaju pravo na imovinu baba, deda, roditelja. Tamo se uzima kredit za stan ne čeka se mrtav kapital. Mislim da je mentalitet i svet ljudi u Srbiji ono što mora da se menja – rekla je Biljana Petrović , urednik Časopisa penzioner.

Kako se zaštiti od loših ugovora?

– Kod nas nisu dozvoljeni ugovori o nasleđivanju. Ne možete ni da prodate nasleđe koje vas očekuje. Zakon predviđa da možete zaključiti ugovor i odreditit da vas neko nasledi ali posle smrti. Ugovor o doživotnom izdržavanju, to zaključuju osobe koje su uglavnom bolesne, koji smatraju da neko mora da brine o njima, i ta imovina prelazi posle smrti toga ko ga izdržava. Karakteristično je da postoji neizvesnost koliko traje taj ugovor jer se lako menja. Aleatornost ugovora tako se naziva stručno, to su vrste ugovora kod kojih u momentu njihovog zaključenja nije poznata visina i uzajamni odnos, to jest ne zna se tačno ko šta prima i šta ko duguje.Sada se pred javnim beležnikom uključuje potpisivanje, i tada obe stranke se obaveštavaju da to ne ulazi u ostavinsku masu i nužno nasledstvo. Ako je istina da je jedno izdržavao a drugo nije, taj ugovor je teško oboriv ali zato postoji aleatornost, pa se takvi ugovori obaraju – rekao je javni beležnik Sava Dedajić.

Koliko ima prevara od penzionera, šta vam pričaju ljudi?

– Oni često dođu u naše penzionersko društvo, sami su i treba im neko da bude uz njih, a neki ni nemaju naslednike pa ih žele. U tim situacijama javljaju nam se i žene i muškarci. U zadnje vreme žene teže ka pronalaženju mlađih muškaraca, koji treba da ih vole, poštuju, neguju do dana smrti pa da naslede njihovu penziju i imovinu. Imamo i obrnte situacije kada muškarci traže mlađe žene da ih neguju, ali to je uobičajeno. Imamo psihološke radionice, u njima psiholozi govore o posledicama , pričaju da razlika u godinama nisu dobre i da ta osoba može da se poigra emocijama. Imala sam primer iz prakse, kada je došla žena koja ima ugovor 15 godina, i očuvlala i sahranila svog supruga, ali se pojavio brat i tražio svoj nužni deo. Vrlo je neprijatan osećaj kad izađete na sud za bilo koje stvari. Ljubav nije rezervisana samo za mlade ljude, starije osobe imaju jednake potrebe – rekla je penzionerka Nena Šantić.

Da li si imao takva iskustva, da li si ikada završio na sudu?

– Svastika je dobila stan od 40m2 i pravili smo ugovor o doživotnom izdržavanju. Mi jesmo išli na sud, ali samo da potpišemo papire jer smo se sve dogovrili, i mi smo održali svoje. Mi smo se dogovorili i tako je ostalo da njima pripada stan. One su potpisale da će da brinu o njoj, tada smo bili i na kraju da se odričemo dela. Sve je to život – rekao je pevač Beki Bekić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter