Izvor:
27.03.2019 u 18:09
0

U EMISIJI POSLE RUČKA ZAKLJUČILI SMO: Kada bi pričale o negativnim posledicama konzumiranja droge, poznate ličnosti bi bile najefektniji promoteri!

Današnja tema glasi: Srbija je krcata drogom koja se lako nalazi i sve je jeftinija! Da li je podela na lake i teške droge zabluda? Kako prepznati da se dete drogira?

Gosti: Dr Svetlana Vučetić Arsić, Bora Radišić, Draško Aćimović i Džon Bosnić.

– Sviđa mi se tema, i treba da postoji diskusija o ovome, ja sam državljanin Kanade, tamo je legalizovana marihuana, može slobodno da se koristi na ulici. Zbog toga nismo imali krizu, sve normalno funkcionise. Ja sam bio osamnaest godina u Japanu. Oni su veoma organizovana država, ali se i tamo koristi droga. Npr. taksisti koriste amfetamine da bi mogli da rade celu noc, osamnaest sati po danu, tamo za petnaes sekundi stiže taxi, ne čeka se kao ovde petnaest minuta, i ne postoje udesi. Oni žive do devedeset godina, najzdravije se hrane, najorganizovaniji su, žive normalne zivote. U Japanu možete da nađete uspešnog biznismena, pijanog, kako leži na ulici, i njega niko ne dira, jer on je radio ceo dan…– rekao je Džon Bosnić i dodao –

– U Kanadi je ograničenje u konzumiranju droge u skladu sa godinama, i ja to podržavam, jer mislim da čovek dok nije stabilan ne treba da koristi ni droge, ni narkotike, ni cigarate. Ja sam iz konzervativne porodice. Mi ni za vreme ručka nismo konzumirali alkohol. Ja se slažem da čoveku treba da bude sve zabranjeno dok ne odraste, ali ako može da bude poslat u Avganistan da pogine, onda treba da ima sva ostala prava. U Americi je dozvoljen alkohol, najveći broj ljudi je ubio alkohol.

– Japanska javnost bi sigurno bila nesrećna da zna da je to istina, ja nemam takva saznanja, nije nigde publikovano. Što se tiče kanabisa mnoge zemlje su dozvolile da se koristi u različitim formama, od medicinske marihuane, do marihuane koja se koristi za lične potrebe. Države imaju ograničenja, npr. stanovnici moraju biti stariji od osmanaest godina i postoji doza koja se dnevno moze koristiti. Sjedinjene Američke Džave, tj. njihova stručna javnost je pokazala vrstu sumnje i bojazni, zato što ce oni koji mogu da je konzumiraju davati onim mlađima koji ne smeju. To je vrlo štetno za organizam jer se počinje sa trinaest,četrnaes godina, a mozak do dvadesetjedne godine nije zreo, te deo mozga koji je odgovoran za ponašanje najkasnije sazri. Ni jedna psihoaktivna supstanca, ilegalna, nije dozvoljena da se koristi. Mi imamo pacijente koji su uhvaćeni da su na javnom mestu koristi takvu supstancu, najčešće marihuanu, a ta deca dolaze kod nas a mi treba da mi kažemo da li su oni samo konzumenti ili zavisnici. Da li je marihuana štetna? Jeste, ako se uzima često, ona može da pokrene psihotično ponašanje, takozvano ludilo, mi smo to imali kao slucajeve. – objasnila je dr Svetlana Vučetić Arsić i dodala –

– Sve droge ne potiču sa ovih teritorija, nego sa različitih delova, čuveni grčki pesnici su opevali čaure maka. Nije sve loše došlo sa zapada, amfetamini su možda došli. Lepo je da postoje uređene države kao Kanada, ali i naša zemlja ima takve zakone, samo što će ih kod nas deca prekršiti. Zavisnici u Srbiji ne koriste najviše heroin, najčešće konzumirana droga je kanabis, onda iza toga ima velika rupa, pa tek onda heroin. On sad stagnira, koristi se amfetamin, klubske droge, ogroman set droga, to su neke stupstance koje su izmišljene da budu lekovi. Naše generacije godinama su bile pod uticajem opijata. Srbija pokušava da stigne do zapada, jer zaostajemo dosta, dok mi čitamo novine oni uveliko rade, sve manje se koriste opijati, a sve više novodizajnirane droge. Nove generacije najviše koriste marihuanu iz svake zemlje, najpoznatije ličnosti su koristile drogu, najpoznatije pevačice i glumice,Vitni Hjuston, Ejmi Vajnhaus….

– Kako ćemo u moru marihuane da zabranimo deci da ih koriste? Da li su to zemlje zakonski regulisale? Ko distribuira drogu? Bitno je kako to distribuirati, kako koristiti, ne može onda se populaciji ispod dvedesedjedne godine to zabrani. Poenta savremenih zemalja, iz kojih smo dovezli sve to što nama ne odgovara, oni su rekli ajmo da vidimo da li ćemo legalizacijom nekih droga spustiti nivo kriminala i ostalih krivičnih dela ispod neke crte. U Srbiji policajac neće da uhapsi dečka koji puši marihuanu. U našem zakonu postoji član koji kaže da, ako neko nekom da drogu odgovara zakonu, ili ako je proizvodi ili stavlja u promet ide u zatvor. – rekao je Draško Aćimović i objasnio aktuelni slučaj krijumčarenja tone kokaina –

– Niko ne može u Srbiji da kupi 1.000 kilograma na gomili, to je bio put preko Dunava. To nije obično ruta, uglavnom je Kosovo, Albanija, Turska, Crna Gora, to je skupa roba za Srbiju. Ja se te robe plašim, jer taj ko transportuje nju, on dobija određenu količinu, a tu količinu prodaje da bi dobio novac. Nikad nisam to mogao da razumem kako neko može da uzme od nepoznatog čoveka drogu, da je ubrizga u svoju venu, a da ne razmislja da li je to otrov. '90-tih godina su stavljali mišomor da bi povećali količinu heroina. Uzimaju se smese koje su iste boje, može i sećer u prahu da bude. Sve droge i svo piće je došlo sa zapada, osmi rakije.

– Ovde po vašem misljenju bi svi odavno poumirali od alkohola. Kad se pije normalno i umereno onda je to u redu, al da se on umereno pije po vašem, a neumerane konzumira marihuana onda je to pogrešno. Npr. Rasta uzme pedeset evra stavi tu kokain smrče. Darko Lazić je rekao, da je uzeo drogu ne bi stradao. Da ne govorimo o pesmama. Album jedne pevačice zove se "Koma", onda hit "Rodiću ti sina kralja kokaina", pa onda "Belo, belo" od Ace Lukasa… Toliko pesama, nema pesme u kojoj se ne krene od alkohola pa se brebaci na drogu. Stonsi takođe, sa pesmom "Vajt Hors", ta pesma se povezivala sa drogom i bila je zabranjena, a ovde sve može. Mnoge javne ličnosti su uzimale to i na kraju su podlegle. Smešno je što je rekao Džej i citirao fudbalera Kaniđu: ,,Ako je kokain droga, onda sam ja narkoman".

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter