Izvor:
19.06.2019 u 16:16
0

BRANIĆEMO NAŠE SVETINJE: Crnogorska pravoslavna crkva nikada nije bila autokefalna!

U današnjoj emisiji "Posle ručka" zajedno sa Jovanom Grgurović razgovarali smo o aktuelnoj temi.

Tema: Udar na SPC u Crnoj Gori! Ako Podgorica preuzme srpske manastire, da li će Albanci isto uraditi na Kosovu? Da li je namera crnogorskih vlasti da istera SPC iz Crne Gore?

Gosti: Aleksandar Šešelj, Branko Radun, Miloš Stojković, Dejan Ristić, Zoran Ostojić.

O pitanju srpske zajednice u Crnoj Gori i o srpskim svetinjama, razgovarali smo sa Alesksandrom Šešeljem. On jje naglasio da je Milo Đukanović napravio sopstvenu državu, naciju, sa sada hoće i crkvu!

Današnja Crna Gora je kvazi država, kvazi nacija. Žele da se srpska zajednica tamo oseti nesigurno, to je proces koji traje. Ono što Milo Đukanović radi srpskom narodu, nije palo na pamet ni najvećim srpskim neprijateljima. Ovo je direktan udar na status Srba u Crnoj Gori. Crna Gora je jedna srpska država i to je bilo uvek u istoriji. Mislim da je atak na crkvu zapravo udar na narodni duh. Srpski narod je imao crkvu dok nije imao ni državu. Napad na opstanak na srpski identitet u Crnoj Gori, ovo je do sada najgore. Ja mislim da će crnogorski identitet takozvana crnogorska nacija, ona će da nestane kada ne bude bilo više Mila Đukanovića. On je sebi napravio državu, naciju, a sada hoće i crkvu i to sve na račun Srpske pravoslavne crkve i srpskog identiteta. Privatna svojina je neprikoslovnena stvar, to je civilizacijska tekovina. Prava srpskog naroda se ne poštuju ni u kom pogledu u Crnoj Gori. – poručuje Šešelj.

Teolog, Miloš Stojković je poručio da ćemo mirno braniti ono što je naše ne negirajući nikoga drugoga kao naciju, ali našu imovinu nećemo dati.

Ovo je istorijski presedan, ovo se nikada nije desilo da jedna vlast da sebi za pravo da otima što pripada srpskom narodu. Da je nešto što je gradio, Sava, Nemanjići, jedno je pravo nekoga da se oseća kao Crnogorac, a drugo da nam krade ono što je naše. Ako neko u Srbiji misli da su Đurđevi stupovi crnogorski, taj nije ni pri čistoj svesti ni pri zdravoj pameti. Mi ćemo mirno da branimo ono što je naše ne negirajući pravo nikoga drugoga na naciju, ali našu imovinu ne možete da kradete. To je imovina srpskog naroda i srpske crkve. Nikada se niko nije pozivao na autokefalnu crnogorsku crkvu. Jeste postojala mitropolija, ali uvek kao deo srba i srpske crkve. Nikada ljudi koji su bili mitropoliti tamo nisu rekli da je to crnogorsko, nego isključivo srpsko. – zaključuje Stojković.

Istoričar, Dejan Ristić nam je objasnio da je kategorija ideteta promenljiva, ali da niko ne sme graditi svoj identitet na uštrb nekog drugoga.

Činjenica je da mi i dalje živimo u jugoslovenskim ratovima za identitetsko nasleđe. Setite se da su Srbija i Crna Gora narušile odnose i krajem prošle godine upravo zbog percepcije podgoričke Skupštine da li je bila okupacija ili oslobođenje. Politička elita čini ogromne napore na konstrukciji nečega što se zove crnogorski nacionalni identitet. Ono što jeste činjenica, identiteti jesu promenljiva kategorija. Identiteti nisu fiksna kategorija i ne možemo ih smatrati kao takve. Jedan identitet se ne stvara na potiranju drugog identiteta. Ono što se trenutno dešava u CG je da se crnogorski identitet konstruiše na antisrpstvu. – započeo je Ristić.

U nastavku nam je Dejan Ristić govorio o autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, ali i da crnogorska crkva nikada nije bila autokefalna.

Autokefalna srpska pravoslavna crkva formirana je 1219. godine, postoji bezmalo 800 godina. Do 1920. godine postojalo je pet autonomnih jurisdikcija, od kojih je jedna Cetinjska mitropolija to je nekadašnja Zetska episkopija koju je osnovao Sava 1219. godine koja je tokom proteklih vekova menjala svoj format, druga je bila, takođe autonomna Karlovačka mitropolija. Ogromna je razlika između autonomne i autokefalne crkvene organizacije, nijedna od tih pet jurisdikcija koje su postojale između 1766 i 1920 nisu bile autokefalne, već u bile autonomne. One se kao autonomne ujedninjuju 1920 i ponovno formiraju srpsku pravoslavnu crkvu. Na teritoriji Crne Gore u prethodnih 800 godina jedina autokefalna pravoslavna crkva bila je Srpska pravoslavna crkva, što ni na koji način ne sprečava da u Crnoj Gori postoji crnogorksa pravoslavna crkva.

Kako je ruka svetog Jovana Krstitelja stigla na Cetinje?

Prethodo je bila u vlasništvu jugoslovenske kraljevske porodice, koja je to dobila od ruske kraljevske porodice. Ona je između dva svetska rata čuvano u dvojskoj crkvi na Dedinju, prilikom povlačenja kralja Petra drugog, oni to nisu poneli sa sobom već je odlučeno da se pohrani u Crnoj Gori u jednoj od bogomolja. U pravnoj situaciji, Republika Srbija ima pravo da potražuje da te relikvije. – zaključuje Ristić.

Mislim da se braka oko tri stvari. Postoji nešto što su kanoni, ima nešto što je država, a treće je nacija. Pećka patrijaršija je za nas srpska, ali ona je bila patrijaršija na teritoriji Otomanske imperije koja je servisirala verske potrebe pravoslavnog stanovništva na toj teritoriji, a to nisu bili samo Srbi. Ako razvodvojimo te tri teme, kada dođemo do države, pre 1919. dosine je postojala autokefalna Crnogorko-primorska mitropolija, akcenat je na autokefalna. Nestala je kao što je nestala autokefalna Karlovačka mitropolija koja je bila u Austiji. 1919. godine je napravljena ujedinjena srpska pravoslavna crkva kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Radi se o Zakonu koji je usvojen 1978. godine . Kada postoji nešto što je neko gradio i za to postoje dokazi, to niko ne može da uzme. Bajrakli džamija ne pripada Turskoj, već Srbiji. Crnogorska pravoslavna crkva nije bila autonomna, nego autokefalna. Ono što je pripadalo Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, treba da joj se vrati onda kada se obnovi Crnogorska pravoslavna crkva. Da li neko ko je obnovio državu, treba da obnovi i crkvu, to je legitimno! –

Srbija je ignorisala dve decenije probeleme Srba u Crnoj Gori. Da bi crkva bila autokefalna, moraju je priznati sve druge crkve, podvlači Radun.

– Ignorisali smo deceniju, sve te probleme. Srbija se nije bavila Srbima u Crnoj Gori. Mitropolit je pomogao Đukanoviću 1997. da pobedi na izborima, pa je se on odmah okrenuo protiv crkve. Geopolitika je umešana, Zapad je želeo odvajanje Crne Gore. Nikada nije postojala Crnogorska pravoslavna crkva. Autokefalnost treba da vam potvrde sve crkve, na primer Makedonija može da je autokefalna, ali niko je ne prizna. To jeste bila autonomija, zato što su bile u različitim državama, na primer mitropolija u Crnoj Gori je u Otomanskoj državi, a Karlovačka je bila u Austorugarskoj. Ne postoji autokefalnost crnogorske crkve kojom sada manipuliše Đukanović i njegov lobi, on gura društvo Crne Gore u podelu i u građanski rat, jako je užarena atmosfera.Ne može jedan patrijarh da naredi drugom, po težini ruski patrijarh je najjači. Vaseljenski patrijarh je prvi među jednakima, nije bitno šta misli vaseljesnski patrijarh, već se pitaju sve pomesne crkva. – napominje Radun.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter