Izvor:
09.09.2019 u 20:20
0

PROFESOR POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA ZA EMISIJU „POSLE RUČKA“: „Poljoprivreda je nauka, stočarstvo zahteva negu i zalaganje!“ (FOTO) (VIDEO)

U današnjoj emisiji „Posle ručka“, razgovalali smo o tome da li se isplati biti poljoprivrednik u Srbiji i koliko je ispravna hrana koja se proizvodi na domaćim gazdinstvima. Gosti voditelja Vanje Bulića bili su Prof. dr Cvijan Mekić, ispred Fakulteta za poljprivredu Univeriziteta u Beogradu, Nenad Budimirović – sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije, Momčilo Aćimović, proizvođač svinja iz Moravaca kod Ljiga, Milivoje Stevanović, proizvođač svinja iz Dudovice.

Klimatske promene kojima smo izloženi ove godine, jedan su od razloga smanjenje proizvodnje. Kada je u pitanju stočarska proizvodnja, da li je sigurna u Srbiji i na koji način uspeva?

U današnjoj emisiji, bazirali smo se na razgovor o mesu i GMO hrani. Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Cvjetan Mekić, iamo je konstruktivne odgovore i govorio o poljoprivrednoj proizvodnji sa stručnog gledišta.

Danas se traži da u polutkama imamo što više muskulature i mišićne mase. Svaki se trup plasira prema procentu mišića. I kada se izvoze polutke, mora na njoj stajati klasa. S klasa je najbolja za sada. Naši proizvođači moraju sarađivati sa stručnim ljudima da bi oni napravili takav proizvod. Mi moramo ukrstiti što bolje roditelje da bi nam potomstvo bilo kvalitetno. Juneće meso koje ima dosta loja, plasiralo se kao da ne vredi. Međutim taj loj ima aminokiseline koje su poželjne, antikancerogene su, i u današnje vreme što je deblji sloj tog loja, onda komad više košta. GMO može da nam uđe na mala vrata i upropasti proizvodnju. GMO je u nekim segmentima veoma važan. Bez GMO organizama u pekarskoj, pivarskoj i mlečnoj industriji, ne bi bila moguća proizvodnja. Kod nas je što se tiče mesa, GMO zabranjena i biće do daljnjeg.

Profesor je objasnio da stočarstvo nije laka poljoprivredna grana, kada je proizvodnja u pitanju. Poljoprivreda je nauka, a stočarstvo je nauka u praksi.

Stočarstvo je vrlo složena proizvodnja. Studenrti koji se susreću sa proizvodnjom hrade, shvate koliko je težak i odgovoran posao. Poljoprivreda je nauka. Stočarstvo traži negu, ishranu i zalaganje. Naš Poljoprivredni fakultet je veoma cenjen u svetu. Postojimo 100 godina, i osvajali smo odlične rezultate dugo, a i dalje ih osvajamo. Indeks prašenja – što veći broj prasadi, koje odlaze u tov. Kada se isporuče u klanicu, one se proizvode za kvaltitetno meso. Konverzija hrane – koliko kilograma hrane se potroši u odnosu na količinu prirasta. Do pedesetih god prošlog veka, bio je na ceni masni radman – što su više imali masti u trupu, to je skuplja svinja bila. Sada je procedura da se više traži muskulatura i najbolje je plaćena svinja koja ima dobro razvijenu strukturu mišića. Struktura muskulature na šunkama, butovima se drugačije formiraju. To je stvar umetnosti. Što se tiče Afričke kuge svinja, veterinari su preuzeli stvar, sve je sanirano i stopirano. Tamo gde su velike farme, mora se proći kroz dezinfekciju. Strogo moraju da se poštuju ti uslovi da ne bi došlo do širenja zaraze – rekao je Prof. dr Cvjetan Mekić za Hepi televiziju,

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter