VLADIMIR KOVČIN O MANOMETRIJI I METAPLAZIJI: Jako je važno kako saopštavate vesti pacijentu!

Onkolog Vladimir Kovčin više puta u svojoj karijeri je morao da saopštava loše vesti svojim pacijentima. Kovčin ističe da je jako bitan način na koji se saopštava jer svaki pacijent drugačije reaguje. 

- Nekome odgovara da niko ne zna, a neko da što više ljudi zna i da učestvuju. Ne bih tu pravio određenu razliku šta je prava stvar a šta ne. Jako je bitan neki prvi momenat saopštenja dijagnoze i da to prihvati na pravi način. Mi lekari smo dužni da pacijentu kažemo dijagnozu, kako da se leči i krajnji ishod lečenja. Morate da izaberete način kako ćete to da saopštite pacijentu jer neko će zbog toga možda da padne u depresiju, a neko drugi može da reaguje pozitivno i želeće da se bori - kaže Vladimir Kovčin

Do sada je to iskustvo bilo mahom pozitivno, ali specijalista onkologije tvrdi da je sve stvar procene. Kovčin se takođe osvrnuo i na metodu manometrije i gledaocima detaljno objasnio šta taj zahvat podrazumeva.

- Kroz neko iskustvo mogu da procenim kome mogu da saopštim istinu i na koji način. Manometrija je metoda merenja kontrakcije šupljih organa. Sa druge strane metaplazija nastaje zbog vraćanja želudačke kiseline ka jednjaku. Manometrija treba da izmeri veličinu sfinktera. Ona može biti ozbiljna ako se nastavi refluks - zaključio je Kovčin.
Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro