Izvor:
17.10.2019 u 16:31
0

VLADIMIR KOVČIN O MANOMETRIJI I METAPLAZIJI: Jako je važno kako saopštavate vesti pacijentu!

Onkolog Vladimir Kovčin više puta u svojoj karijeri je morao da saopštava loše vesti svojim pacijentima. Kovčin ističe da je jako bitan način na koji se saopštava jer svaki pacijent drugačije reaguje.

– Nekome odgovara da niko ne zna, a neko da što više ljudi zna i da učestvuju. Ne bih tu pravio određenu razliku šta je prava stvar a šta ne. Jako je bitan neki prvi momenat saopštenja dijagnoze i da to prihvati na pravi način. Mi lekari smo dužni da pacijentu kažemo dijagnozu, kako da se leči i krajnji ishod lečenja. Morate da izaberete način kako ćete to da saopštite pacijentu jer neko će zbog toga možda da padne u depresiju, a neko drugi može da reaguje pozitivno i želeće da se bori – kaže Vladimir Kovčin.

Do sada je to iskustvo bilo mahom pozitivno, ali specijalista onkologije tvrdi da je sve stvar procene. Kovčin se takođe osvrnuo i na metodu manometrije i gledaocima detaljno objasnio šta taj zahvat podrazumeva.

Kroz neko iskustvo mogu da procenim kome mogu da saopštim istinu i na koji način. Manometrija je metoda merenja kontrakcije šupljih organa. Sa druge strane metaplazija nastaje zbog vraćanja želudačke kiseline ka jednjaku. Manometrija treba da izmeri veličinu sfinktera. Ona može biti ozbiljna ako se nastavi refluks – zaključio je Kovčin.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter