Izvor:
14.05.2018 u 22:02
0

NASILJE U PORODICI: Veliki broj žena bile su u sigurnoj kući i vratile su se nasilnicma, jer duboku veruju da će se oni promeniti!

U skaldu sa novim zakonom, nasilje u porodici jeste svaki akt psihičkog, fizičkog, seksualnog i ekonomskog nasilja u porodici. Treba podsticati žene da prijave nasilje. U odnosu na prošli godinu, u ovo vreme ubijeno je čak trinaest žena.

Institucije su zastrašene svim ovim dešavanjima, pre svega od medijske halabuke, i one uglavnom postupaju po inerciji. Kod nas žene dolaže sa pričom, kada već prihvate nasilje, jer nisu ni svesne šta su sve preživele i pretrpele, dok se ne susretnu sa ženom koja je u istoj situaciji.

Ideja jeste da se u kratkom vremenskom roku brzo reaguje, da se izreknu neke mere i spreči se da neke teže posledice nastupe. Cilj jeste pomoć i osnaživanje žrtve, da se nasilje prepozna i prijavi na samom početku. Sud je taj koji donosi odluke i mi moramo da verujemo u naše tradicionalne vlasti, bez obzira na to, šta kažu u centru za socijalni rad, kao i ostale institucije.

Zatim su se masovno uključivale gledateljke, koje su se pronašle u današnjoj temi i sa nama podelile svoja bolna iskustva:

– Udaranje po grudima i šutiranje po izlasku iz porodilišta. To nikada neću zaboraviti, krila sam to godinu i po dana, Zatim sam se dve godine razvodila i samo tražila dete i alimentaciju. Za te dve godine dete nije pripadalo nikome i bilo je kod oca. Detetovo prebivalište je kod oca jer je on bio bolje situiran. Proces je trajao dve godine, a dete me je viđalo samo kada treba da ide u bolnicu. Ipak, dete je na kraju pripalo meni.

Ne znam kako uopšte dođe do nasilje. Kada sam se kasnije preispitivala, mogla sam da se prisetim da je to bila verbalna agresija, a mnoge agresije sam potisnula. Ono što je po meni glavno, stalno se govori o posledicama, a ne o uzrocima. Kada sam shvatila da sam žrtva nasilja otišla sam kod psihologa da vidim gde sam to pogrešila. Odakle suprugu taj bes.

– Nasilnik može da se promeni, samo ako to zaista želi. U suprotnom ne bismo imali rezultate. Postoje mehanizmi koji se koriste u tu svrhu lečenja. Imamo dva modela, jedan je norveški, drugi je engleski. Mi kroz kazne možemo da napravimo procenu koliko je on zapravo opasan. Veliki broj žena bile su u sigurnoj kući i vratile su se nasilnicma, jer duboku veruju da će se oni promeniti. Takav obrazac se ne menja. To su modeli koji se prenose kroz različite veze, bilo sa partnerom, bilo sa decom. Postoji i primer "nasiljem nad nasiljem", kojim se nasilnici itekako vode. Optužuje ženu za neverstvo, pa sebi daju za poravo da je fizički zlostavljaju. Roditelji danas vaspitaju i decu, da je bolje da budu nasilnici, nego žrtve istog. – zaključila je naša gošća.

– Ne radi drugome, nešto što ne želiš da rade tebi. – složila se Nikolina Pišek.

happytv.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter