Izvor:
20.07.2018 u 15:04
0

POZNATE LIČNOSTI O RITUALIMA U SRBIJI: Da li su svadbe i sahrane postale luksuz? (foto)

Da li su sbadbe i sahrane postale luksuz u današnjim vremenima razgovarali smo danas u emisiji "Posle ručka" na televiziji Hepi.

Gosti iz javnog života, pevač Era Ojdanić i novinarka i vodietka Marina Kotevski, dotakli su se generacijskog jaza koji je zastupljen već godinam unazad.

Novinarka Marina, koja trenutno vodi emisiju i uređuje časopis koji se bavi svadbama, odgovorila je na pitanje da li je neminovan veliki finansijski gubitak:

– Ne slažem se sa tim da je nemoguće biti u dobitku nakon svadbe. Sve zavisi od pristupa, odnosno ko šta želi, Moje lično mišljenje je da je veoma moguće biti u plusu… Na primer, neko želi najskuplji bend, najskuplju venčanicu, a ima mnogo bendova koji sviraju po veoma pristupačnim cenama – rekla je gospođa Kotevski.

Era Ojdanić podelio je sa mnogobrojnim gedaocima Hepi televizije iskustva iz devedesetih godinama, kada je bio zabavljač na mnogim narodnim veseljima:

– Ranije je to bilo mnogo drugačije.. Roditelji su odvajali od samog rođenja muškog deteta novac za svadbu, isto tako je i sa svadbama… Danas se stiuacija bitno promenila. Repertoare za svadbu sastavljaju mladenci i muzičari ne smeju da odstupaju od mladenačkog spiska, a bakšiši za muzičare su strogo zabranjeni. Jednom prilikom sam prisustvovao situaciji kada je mladoženjina tetka poželela da čuje staru narodnu pesmu, a muzičari su odbili da sviraju sve što se ne nalazi na zadatom repertoaru – objasnio je poznati pevač.

Rešenje za pomenutu situaciji dala je Marina, koja je i sama pravila svadbu pre dve i po godine:

– Kako ne bi došlo do nesporazuma na danu svadbe, moj sadašnji suprug i ja seli smo i porazgovarali sa našim roditeljima. Nije da meni smetaju narodne pesme, i sama sam ljubitelj starih makedonskih pesama, odakle je moja prodica, ali prosto, verovatno ostali gosti i ne bi bili toliko oduševljeni – objasnila je voditeljka.

U drugom delu emisije, gosti su razogvaraki o sahranama i složili se novčani izdaci zavise od broja ljudi:

– Postoje sahrane sa 15 do 20 ljudi, gde dođe samo falimija kako bi zapalila sveću. Međutim, na sahrani moje pokojne žene bilo je samo 150 kola – objasno je pevać i dodao:

– Kod nas važe običaji da se ostavlja po 1.000 do 2.000 dinara, koje je na kraju sahrane sakupio moj unuk, koje su na kraju ukradene – ispričo je Era nemili dogašaj.

Happytv.rs
Foto: Arhivs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter