Izvor:
28.01.2019 u 14:13
0

PROTOJEREJ STAVROFOR STOJADIN PAVLOVIĆ U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: U vreme Svetog Save Srbija je potpisala najznačajniji dokument koji je utemeljio državnost! (VIDEO)

U emisiji "Prelo u našem sokaku" sa poznatim voditeljskim parom Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem povodom Savindana, ugostili smo Protojereja Stavrofora Stojadina Pavlovića.

Koliko naši ljudi imaju znanja o Svetom Savi, i koliko crkva poseduje spisa i šta treba da znamo o njemu?

– Ovo je slava srpskog roda, ne poznaje granice i prezimena, to je slava Srba i manifestuje se od naših prosvetara i crkve gde je bogosluženje najpre, sveta litrgij, u osnovi ovog veliko praznika. Sv Sava je vođa narodni, kada smo njega dobili i kako ga pamtimo svih vekova, nemamo problema sa uzorom kako izgleda neko ko treba da vodi svoj rod.

On je osnivač Srpske pravoslavne crkve a to se nekako zaboravlja, koliko mi zaista razumemo njegov značaj?

– Ne bih rekao da su svesni uloge Svetog Save, do postanka Srpska crkve do njene arhiepiskopije nalazila se u čeljusti naroda i teritorija tih sila koje su oslobađale i menjale neke teritorije, tada je Sveti Sava 1219.od Carigradskog patrijraha Manuela izdejstvovao autokefalnost, mi je ove godine proslavljamo u jubileju i nemamo jačeg dokumenta od te samostalnosti koje je dobio Sveti Sava. To je najšire priznanje i pravo da SPC organizuje sebe i stvorilo je je uslove da Srbija postane države, mi smo dobili državotvorca i svetitelja – rekao je Protojereja Stavrofora Stojadina Pavlovića.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter