Izvor:
10.02.2019 u 19:24
0

DIREKTOR TURISTIČKE ORGANIZACIJE LAZAREVAC U „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: „Za godinu dana nećemo imati šta da gradimo“!

U emisiji "Prelo u našem sokaku" sa Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem ugostili smo direktora turističke organizacije Lazarevac – Mirko Kovačević.

U Lazarevcu se mnogo radi, gotovo da je sve asfalitranio. Kažete za godinu dana nećete imati više puteva za izgradnju?

– Za razliku od pretehodnog perioda, kada je postojala neka pauza, krajem 80-tih pa do sada, nije bilo razumevanja između grada lokalne uprave i republike, sada se stvar u potpunosti preokrenula i kao što smo rekli, za godinu dana nećemo imati šta da gradimo. Izgrađeno je novo porodilište, dolaze trgovci veletrgovina i jedan veliki ritel centar što ukazuje na perspektivnost grada, oni najbolje znaju gde je budućnost.

Lazarevac je osmislio jedan projekat „Šalter za sve“?

– Tako je. Naši građanima je problem da se administrativno snađu sa raznim informacijama i potrebama oko papira, sada počinjemo sa projektom jedan šalter za sve. Ne moraju da budu toliko informisani, sve potrebe u vezi sa opštinom biće završene u najkraćem roku za sve.

Dolaze turisti, u velikoj meri Lazarevac živi od turizma. Možete da se pohvalite da je Lazarevac stočarski, voćarski kraj, dosta ljudi se time bavi?

– Uglavnom u Lazarevcu je razvijeno voćarstvo i stočarstvo kao dominatne stvari u poljoprivredi. Turizam je vezan jednim delom za seoski turizam. Imamo prednost jer smo samo 55 km od centra Beograda, to je prednost, onda razvijamo izletnički vikend turizam ima veze sa seoskim turizmom, obilaskom etno sela. Imamo veliko etno selo sa jezerom , zoo vrtom, pešačkim stazama, veliki akva park. Lazarevac je grad sporta, kapaciteti za potrebe sporta su jako veliki i prevazilaze naše smeštajne kapacitete. Nadam se da će se to povećati u budućnosti.

Kakva je istorija Lazarevca?

– Lazarevac je građen planski, nije izrastao stihijski, napravljen ukazom Kralja Aleksandra Prvog na međi između dva sela, vidovdaskim ukazom u čast Kneza Lazara po kome je grad dobio ime. U sredini je dugo šetanjlište od granita, koji se proizvodi u Lazarevcu. Oko šetališta imamo četiri gradska parka jedan od njih je Kamengrad, okolo su zgrade, pored pijačarsko-zanatska ulica. Imamo i Spomen Kosturnica koji je nastao nakon Kolubarske bitke gde je veliki broj stradalih za slobodu našeg naroda. Posebna humanost lazarevčana je što su oni sahranilli i neprijateljske vojnike ne samo naše – rekao je Mirko Kovačević.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter