Izvor:
10.02.2019 u 11:01
0

VOJISLAV BANOVIĆ U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: Pronašao uputstva na Jutjubu i napravio prvu violinu i gusle!

U emisiji "Prelo u našem sokaku" sa Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem ugostili smo samoukog majstora za pravljenje violina i gusla – Vojislava Banovića.

Da li može da se prave oba instrumenta u isto vreme?

– Ja sam majstor da napravim oba ali ne i da sviram. Pre petnaest godina sam radio duborez a zadnje dve godine počeo sam da pravim violine i gusle, za sada imam dve violine i troje gusala. Sve imaju tonski zapis. Izdeljeno iz javorovog drveta, sve ručno gletima radim, vrat i ukrasni deo može da bude različit, ja imam divokozu i soko, iz dva dela takođe može da se rade koji se kasnije spajaju.

Kojom kožom se na kraju obmotava?

Najbolja je jareća koža, ona se postavi na samom kraju, najboji zvuk daje instrumentima, pre montaže se potopi u mlaku vodu, opere se, pa namontira na gusle. Struna je pecaroška ali dobro zvuči. Ja sam svirao nekada harmoniku ali divio sam se violinistima i tome šta sve rade sa četiri žice. U nekoj priči sam rekao da moram da napravim to jednog dana, i tako je sve počelo. Violina se pravi od javora, prvo se izrade bočne strane i donja daska, onda se odradi prvo spoljna strana pa unutarnja strana. Ima komparater koji meri precizno sa tačnim merama, a sve sam pronašao na Internetu i počeo da pravim, sa Jutjuba – rekao je Vojislav Banović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter