Izvor:
23.02.2019 u 08:58
0

NE PROPUSTITE EMISIJU „PRELO U NAŠEM SOKAKU“ (11H): Vodimo vas u RAČU, grad na istoku Šumadije!

Ne propustite emisiju "Prelo u našem sokaku" sa voditeljskim parom Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem koja vas prvog dana vikenda u 11h vodi na istok Šumadije, u opštinu Rača!

Nezaboravan "Kutak Nade Blam", na poučan i zabav način, u prozi i jednom dahu, ispričaće mnoge mudrosti i iskustva predaka.

Poznata je i kao Rača Kragujevačka.Teritorija opštine Rača se nalazi u središnjem delu Srbije. Ona je smeštena u istočnom predelu Šumadije i zahvata uglavnom slivno područje Lepenice. U opštini je najznačajnija reka Rača. Rača je administrativno središte opštine i najveće mesto u opštini.

Opština Rača se graniči na severu sa opštinom Velikom Planom i Smederevskom Palankom, na istoku sa opštinom Lapovo i opštinom Batočina, na jugu sa gradom Kragujevcem i na zapadu sa opštinom Topolom.

Prvi pomen Rače datira još od 1489. godine kada se spominje u drugom turskom popisu kao posebna nahija pored Lepenice. Godine 1818. postaje sedište Lepeničke kneževine i sreza. Razvija se u značajno naselje na ivici doline istoimene reke po kojoj je dobila ime. 1866. godine postaje varošica. Kao varoš se razvija i ima dosta zanatlija i trgovaca. Godine 1840. osnovano je zanatsko udruženje koje je najstarije u Srbiji. 1844. godine osnovani su esnafi Grnčarsko-papučarski i Kovačko — drvodeljski.

Uporedo sa trgovinom razvijala se i putna mreža. U zapisima, o Carigradskom drumu pominje se Račanski han. Po dolasku u Raču Đure Jakšića, pisca i slikara kao i Radoja Domanovića 1868. godine osniva se čitaonica, 1895. god. osnovano je pevačko društvo „Višnjić“ Godine 1920. osnovana je niža gimnazija i Rača postaje značajan prosvetni centar. U 18 veku sagrađena je u Rači jedno od najstarijih crkava u ovom kraju od brvana i pokrivena šindrom. Crkva je obnovljena 1826 god. a postoji i legenda daje u njoj kršten Đorđe Petrović poznatiji kao Karađorđe, vođa prvog srpskog ustanka, koji je rođen u susednom selu Viševcu 1768. god.

Ovde se nalaze Crkva brvnara, Karađorđev dom i Kulturni centar „Radoje Domanović”.

Gosti današnje emisije su:

Predsednik Opstine Rača – Nenad Savković
Direktor Turističke organizacije Opštine Rača- Davor Timotijević
Predsednik Skupštine Opštine Rača– Dušan Đoković
Profesor doktor- Slavica Đukic Dejanović
Maestro Bora Dugić

MUZIČKI GOSTI:
Jelena Tomašević
Bora Dugić

Lord – Predstavlja pesmu na Beoviziji 2019.
Suzana Stojićević

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter