MARKO MIHAJLOVIĆ IZ OPŠTINE ŽUPSKI ALEKSANDROVAC: "Župa je od davnina poznata kao kvalitetno vinarsko- vinogradarsko područje!"

Marko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac bio je gost emisije "Prelo u našem sokaku" gde je promovisao opštinu Župski Aleksandrovac.

On je u razgovoru sa našim voditeljem Urošem Davidovićem predstavio opštinu u Resavskom okrugu koja je idealna za vinogradarstvo i voćarstvo.

- Župa je od davnina poznata kao kvalitetno vinarsko- vinogradarsko područje. U Župi se loza gaji, kako istorijski podaci tvrde, već više od dva milenijuma. U Srbiji je otkad je Srbioija postala država. Stefan Nemanja je pet župskih sela pridodao manastiru Studenici kako bi odatle mogao da se snabdeva vinom za manastirske potrebe. - rekao je predsednik opštine.

- Trudimo se da maksimalno ulažemo u infrastrukturne objekte u Župi. Trudimo se da sve osnovne civilizacijske norme ispunimo do kraja tako da do svake kuće dolazi asfaltni put, da svaka kuća ima kvalitetne vode za piće, da u svakom domu imamo kvalitetnu električnu energiju. Opštinska uprava se trudi da to ispuni do maksimuma.

Vratili smo se i na neke istorijski značajne podatker koji se tiču Aleksandrovca:

- Aleksadrovac se ranije zvao Kužetin, tek za vreme kralja Aleksandra Obrenovića 1882, mi smo ga zamolili, da po njemu dobije ime Aleksandrovac koje nosi do današnjeg dana.- rekao je gospodin Mihajlović koji je naglasio da je ovo ipak kraljevski grad.

- Župa ima mnogo karakteristika. Nekada je za Beograđane bila pojam župna klima, baš poznata po Aleksandrovačkoj Župi koja ima umorene zime, a blaga leta, ne tako vruća kao ranije. Međutim, sada globalne klimatske promene utiču i na promenu klime i u Župi. 

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Novajlije reality
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:15  Glamur specijal
20:00  Provodadžija
21:00  Čađava mehana
22:00  Sudbine
23:00  Novajlije reality