Izvor:
24.08.2019 u 10:06
0

DEJAN LUKIĆ PATENTIRAO NANOSATELIT „OBERON SPEJS“ KOJI JE ODOBRILA NASA: Napisao softver sa samo 13 godina!

Mladi naučnik iz Broda u Republici Srpskoj, Dejan Lukić patentirao je satelit za svemir koji je odobrila NASA. Govoreći u emisiji Prelo u našem sokaku, on je objasnio šta je to "Oberon Spejs" i kako je došlo do toga da se tako mlad zainteresuje za nauku.

– Oberon je jedan od najvećih prirodnih satelita planete Uran, dok spejs znači svemir i tako je nastao naziv mog nanosatelita. NASA je raspisala konkurs zajedno sa Evropskom svemirskom agencijom za lansiranje nanosatelita. Kada kažemo nanosatelit to je satelit malih dimenzija i težine koji će biti posrednik satelitima u višoj orbiti kako bi ubrzao prenos podataka i smanjo latenciju. Ja sam napravio softver koji do sada još nije viđen, on ima set algoritama koji ubrzavaju konekciju sa satelitima u višoj orbiti zbog čega je jedinstven – rekao je Dejan Lukić gostujući na Happy televiziji.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter