Izvor:
08.09.2019 u 20:18
0

EKIPA TELEMASTERA ISTRAŽUJE: Kako klimatske promene utiču na poljoprivrednu proizvodnju? (FOTO)

Ekipa Telemastera istraživala je koji su to problemi sa kojima se susreću stočari i kolika je proizvodnja kukuruza ove godine, zbog klimatskih promena kojih smo bili svedoci.

Iako je ove godine kukuruz zasejan na nešto manjoj površini, vremenske prilike odgovarale su njegovom rastu i razvoju, pa stručnjaci očekuju velike prinose. Već se beru rani hibridi, dok će berba srednjestasnih početi za desetak dana.

Više u okviru ove oblasti, govorio nam je Milan Prostan, agroekonomista.

Zbog problema u stočarskoj proizvodnji, a posebno u svinjarstvu, Srbiji neće biti potrebno više od 4 miliona tona kukuruza, ocenjuje Prostran.

Otkupna cena kukuruza u Srbiji i ove godine će prvenstveno zavisiti od kretanja na svetskim berzama.

S obzirom na to da je ukupna proizvodnja kukuruza ove godine nešto manja zbog klimatskih promena i manjeg zasada, Prostran očekuje da krajem godine, cena kukuruza bude povoljnija.

Ako do kraja septembra bude malo kišnih dana, osim povoljne cene, stručnjaci kažu da će kukuruz imati i dobar kvalitet.

A sve to, zaključuje Prostran, omogućiće povećanje izvoza kukuruza iz Srbije, što će povoljno uticati na spoljno-trgovinski bilans i devizne rezerve zemlje.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter