Izvor:
14.10.2019 u 17:57
0

OTVORENA 141. SKUPŠTINA INTERPARLAMENTARNE UNIJE U BEOGRADU: Više od 2000 učesnika iz skoro 150 zemalja!

141. Skupština najstarijeg međunarodnog parlamentarnog tela, Interparlamentarne Unije, svečano je otvorena u beogradskom Sava centru u prisustvu više od 2000 učesnika iz skoro 150 zemalja.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg okupljanja, koje će trajati do 17. oktobra, je uloga Parlamenta u jačanju međunarodnog prava, a otvarajući skup, predsednica Narodne skupštine Srbije, Maja Gojković, istakla je da je uzrok mnogih globalnih problema upravo kršenje međunarodnog prava, normi i principa.

Na marginama skupštine, ekipa Telemastera razgovarala je sa parlamentarcima iz regiona, Evrope i sveta o temama koje su za njihove države od suštinskog značaja.

Drugi put u dugoj istoriji postojanja Inter-parlamentarne Unije Beograd je domaćin okupljanja parlamentaraca iz čitavog sveta. Od tadašnjeg 52. zasedanja 1963. godine do danas, mnogo se stvari na globalnom političkom planu promenilo ali glavna misija Unije, promocija parlamentarne demokratije, ostala je ista. Tokom četiri dana zasedanja 141. skupštine Unije vodiće se brojne debate, predlagati i usvajati rezolucije, a biće prilika i za bilateralane sastanke među delegacijama ali, kako je u svom obraćanju povodom početka skupa podvukla predsednica Narodne skupštine Srbije, Maja Gojković, glavna rasprava odnosiće se na temu međunarodnog prava.

Kao važan aspekt očuvanja mira i bezbednosti u svetu, Gojkovićeva je istakla regionalnu saradnju, a kao primer navodi pristup koji u rešavanju pitanja Kosova i Metohje zastupa republika Srbija,

Velika očekivanja od skupa, kada je reč o poštovanju međunarodnog prava, ima i delegacija Bosne i Hercegovine.

S druge strane, Francuska, kao jedna od zemalja osvnivača Inter-Parlamentarne Unije, želi da se na 141. zasedanju razgovara o najaktuelnijim pitanjima od globalnog značaja.

Na dnevnom redu će se naći i brojne druge ali ništa manje važne teme, a delegacija Novog Zelanda želi da na skupštini skrene pažnju na problematiku rodne ravnopravnosti i zdravstvene zaštite.

Srbija je postala jedna od prvih članica IPU, ubrzo nakon osnivanje te međunarodne organizacije 1889. godine. U Beogradu, pored obeležavanja 130 godina postajanja IPU, biće obeležena i 70. godišnjica Ženevskih konvencija koje su bile temelj humanitarnog prava zaštite u oružanim sukobima.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter