Izvor:
28.10.2019 u 21:27
0

TELEMASTER OTKRIVA: 6000 dece u HRANITELJSKIM porodicama! 5,8 odsto dece u sistemu SOCIJALNE zaštite! (FOTO)

Najveći broj dece je na evidenciji centara za socijalni rad u Srbiji zbog sporenja među roditeljima. Oko 9.000 dece u našoj zemlji živi izvan svojih porodica, ukazuju iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Udeo dece korisnika socijalne zaštite u opštoj populaciji dece u Srbiji iznosi, prema poslednjih podacima zavoda, 16,4 odsto.

Uopšteno, broj dece u našoj zemlji je u poslednje četiri godine smanjen za 2,8 odsto, ali je u istom periodu broj dece u sistemu socijalne zaštite porastao za 5,8 odsto.

A u hraniteljskim porodicama živi oko 6.000 dece u Srbiji, i to najviše od 6 do 14 godina starosti. Nadležni kažu da su hraniteljske porodice delotvorniji i bolji vid staranja u odnosu na velike ustanove socijalne zaštite.

Pitanje je, imaju li takva deca sve neophodne uslove za adekvatan rast i razvoj?

Među razlozima zbog kojih deca postaju korisnici socijalne zaštite dominiraju siromaštvo, zdravstveno i fizičko zanemarivanje, kao i napuštanje dece

Zbog visokog rizika u kom se nalaze deca sa poremećenim unutarporodičnim odnosima, centri za socijalni rad u Srbiji pružaju stručnu pomoć u rešavanju sukoba i primenjuju mere porodično – pravne zaštite.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter