Izvor:
25.11.2019 u 19:28
0

TELEMASTER ISTRAŽUJE: Kakav je epilog slučaja „Kraš“ u Hrvatskoj?

Slučaj “Kraš” u Hrvatskoj, dobio je epilog. Većinski deo kompanije ne poeduje Srbin. Predsednik Uprave Mesne industrije “Braća Pivac” Ivica Pivac poručio je da radnici kompanije “Kraš”, odnosno Skupština “Kraš ESOP-a”, nisu pogrešili kada su izabrali ponudu Pivca i prodali joj svoje deonice. Naime, Skupština “Kraš ESOP-a” je prodala sve svoje deonice Mesnoj industriji braće Pivac, preneli su hrvatski mediji, čime je, kako se navodi, sprečeno da tu kompaniju preuzme srpski biznismen Nebojša Šaranović. Ekonomski analitičari su za Telemaster saglasni da u ovom slučaju ništa nije nezakonito, ali su mišljenja podeljena kada je reč o razlogu za odabir domaćeg investitora.

Budući da Kraš ESOP ima 18 odsto deonica, Mesna industrija braće Pivac će sada imati 49,18 odsto udela i tako postati većinski vlasnik s većinom deonica s pravom glasa.

Naši analitičari su saglasni da u ovom slučaju ništa nije nezakonito, a mišljenja su podeljena kad je u pitanju razlog za odabir domaćeg investitora

Portali u Hrvatskoj su ranije objavili da se na radnike Kraša vrši pritisak da ne prodaju deonice srpskom biznismenu, mada je on dao daleko najbolju ponudu i podigao cenu Krašovih deonica sa 400 kuna (oko 54 evra) na više od 1.000 kuna (oko 134 evra).

Činjenica je da je srpskog kapitala u Hrvatskoj veoma malo, odnosno neuporedivo manje nego u suprotnom smeru – hrvatskog u Srbiji

Ekonomista Miladin Kovačević takođe smatra da poslovanje srpskih preduzetnika u Hrvatskoj ne zavisi toliko od Srbije

Mediji u Srbiji podsećaju da je hrvatski kapital odavno ušao u Srbiju bez ikakvih problema i napominju da ovo nije prvi slučaj pokušaja da se spreči veći prodor srpskog kapitala u hrvatsku ekonomiju.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter