AGROKOR OZBILJNO POSRĆE: Brojni finansijski problemi dovode u pitanje opstanak Frikoma, Dijamanta... (VIDEO)


Jedna od najvećih kompanija jugoistočne Evrope - hrvatski prehrambeni div Agrokor koji zapošljava 60.000 radnika u 20-ak preduzeća u regionu suočava se sa, kako prenose mediji, brojnim finansijskim problemima koji dovede u pitanje njegov opstanak. Ekonomista Miladin Kovačević kaže za Telemaster da su šanse da Agrokom ode u stečaj veoma male, a čitav slučaj ga podseća na vremena kada su zbog visoke politike uspešne kompanije dovođene na rub propasti.

Problemi Agrokora počeli su pred dva meseca kada joj je jedna od tri najveće kreditne agencije Moody, smanjila kreditni rejting i samim tim, zatvorila pristup finansijskim tržištima. Agrokorove obveznice, za razliku od pre dve godine kada je preuzeo vlasništvo nad Merkatorom, danas su drastično niže, a banke joj novac pozajmljuju uz visoke kamatu. Mediji u regionu su ove navode shvatili kao početak kraja za prehrambenog giganta. Iz Vlade Hrvatske, koja je nedavno obavila sastanak sa glavnim ljudima Agrokora, poručuju da razloga za paniku nema ali ističu da je reč o privatnoj kompanija koja mora biti odgovorna za svoje poslovanje.

Međutim, dok iz Vlade Hrvatske stižu apeli za smirivanje strasti, zaposleni, kojih je, kako kaže za Telemaster predsednik sindikata radnika Srbije Goran Pećanac, više od 10 hiljada, ne mogu biti mirni.

Nije potrebno mnogo razmišljati da bi se zaključilo šta bi kolaps Agrokora značio za ekonomije nekoliko zemalja regiona u kojima taj konzorcijum zapošljava 60 hiljada ljudi. Izraz: „Kad Agrokor kine, prehladi se čitava hrvatska ekonomija“ je u potpunosti opravdan kaže za Telemaster ekonomista Miladin Kovačević, ali smatra da su slutnje o njegovoj propasti, nerealne.

Za razliku od stečaja, kako kažu naši sagovornici, promena strukutre vlanisištva ne podrazumeva otpuštanja i smanjenje plata, a nije neuobičajeno da se dogodi i suprotno.

Kada se uzmu u obzir sve ove činjenice, postavlja se pitanje, ako se o probleima Agrokoma znalo već duže vreme i ako su šanse da desetina hiljada ljudi ostane bez posla male, zašto je ova tema među najaktuelnijim? Profesor Kovačević smatra da se odgovor možda krije u prošlosti.

U vlasništvu Agrokora u Srbiji nalazi se 8 firmi i to Frikom, Dijamant, Ideja, Merkator, Super kartica, Kikindski mlin, MG Mivela i Nova sloga. Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je rekao da Vlada prati sve što se dešava sa Agrokorom i da će sledeće nedelje biti održan sastanak na kome će se raspravljati o ovoj temi.

POGLEDAJTE: 


HappyTv
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30   Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro