Izvor:
23.05.2019 u 18:40
0

SVEČANO OTVARANJE: Počeo festival „Trgni se! Poezija!“!

Beogradski festival poezije i knjige "Trgni se! Poezija!", 13. po redu, svečano je otvoren večeras u Narodnoj biblioteci Srbije.

Direktor festivala i selektor Dejan Matić izrazio je uverenje da poezija može biti uteha u svetu velikih laži i alternativnih istina koje do nas dopiru digitalnom brzinom.

– Pa nebo kad bude rasvetljeno, što već bi rasvetljeno. Kad i daljina bude sama, što je večito bila sama. Kada i radošću i saznanjem sve bude natopljeno: O, tada tek, ko u san, tonuti u smrt iz beskraja. Tonuti, tonuti, za večnost, sa svetlim poljupcem na usnama – izgovorio je Matić stihove Rastka Petrovića kome je priređen omaž povodom 70 godina od smrti.

Sekretar za politička pitanja u Ambasadi Poljske Ida Ožehovska istakla je festival "Trgni se! Poezija" kao izuzetan primer saradnje Srbije i Poljske na polju kulture, dok je Biljana Pajić iz Gete instituta rekla da su u toj manifestaciji prepoznali odličnog partnera za približavanje nemačke poezije i književnosti publici u drugim zemljama.

Zamenik šefa misije Ambasade Švedske Juakim Vern je takođe pohvalio festival, kao i saradnju Srbije i Švedske u oblasti kulture, uz ocenu da nas poezija i kultura najviše povezuju danas kada nas aktuelna zbivanja u svetu zbunjuju i razdvajaju.

Pod sloganom "Sa svetlim poljupcem na usnama" po stihu Rastka Petrovića,13. Beogradski festival poezije i knjige "Trgni se! Poezija!" održavaće se do 28. maja u Beogradu, Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i Vršcu uz učešće preko 40 pesnika, prevodilaca i umetnika iz više od 15 zemalja.

O Rastku Petroviću večeras je govorio prevodilac Novica Petrović, nakon čega je usledilo čitanje poezije.

Program festivala će narednih dana obuhvatiti, pored čitanja poezije stranih i domaćih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, promocije novih knjiga, poezije za srednjoškolce i studente.

Festival će se odvijati u Narodnoj biblioteci, Biblioteci grada Beograda, Gete institutu, Krokodilovom Centru za savremenu književnost, Galeriji Polet, EU info centru, na Filozofskom i Filološkom fakultetu, u Filološkoj gimnaziji, Karlovačkoj gimnaziji, knjižari Akademija, knjižari Bulevar books, Tački susretanja.

Beogradski festival poezije i knjige "Trgni se! Poezija!“ osnovan je 2007. godine u cilju afirmacije savremene poezije u Srbiji i približavanja poezije najširoj publici.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter