Izvor:
13.05.2016 u 03:41
0

“STVARNO SLOBODNI”: Počeo festival dokumentarnog filma “Beldoks”

Projekcijom filma "U potrazi za snom" Mladena Mitrovića u Sava Centru, večeras je počeo deveti Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks", u okviru koga će do 18. maja biti prikazano 57 ostvarenja iz čitavog sveta.

Osnivač i direktor festivala Mladen Vušurović istakao je da se tokom prethodnih godina "Beldoks" razvio u međunarodno prepoznatljivu kulturnu manifestaciju Beograda.

Hoću da verujem da naš festival ulazi u period pune zrelosti. Izrastao je na entuzijazmu, viziji i napornom radu i dao sopstveni pečat festivalskom programiranju, postavio sebi visoke standarde i naišao na interesovanje stručne javnosti i dobar odziv publike – ocenio je Vušurović.

On je objasnio da "Beldoks" nastoji da "kreativne filmove spoji sa gledaocima kojima dokumentarni film nije samo dokument nego i film,i sa onima kojima dokumentarni film nije samo film nego i dokument", sa željom da festival bude prostor kreativne komunikacije. Vušurović je rekao da su za otvaranje izabrali film koji je nastao na "razmeđu onoga što je Sarajevo za sve nas nekada bilo i onoga što se nadamo da će Sarajevo ponovo biti – veliki grad otvoren za sve".

Pod sloganom "Stvarno slobodni" u šest bioskopskih dvorana biće prikazani aktuelni filmovi, nagrađivana ostvarenja domaće i strane produkcije. Filmove su odabrali Darko Lungulov, selektor domaćeg takmičarskog programa, Greg de Kjur, selektor međunarodnog takmičarskog programa i Joana Pavlova, selektorka programa "Bugarski dokumentarci".

Žiri međunarodnog programa čine novinar, dokumentarista i scenarista Valentina Delić (Srbija), urednica Hrvatske radio televizije Mira Vočinkić, kustos i pisac Ulrih Zimons (Berlin) i rukovodilac službe filmskog programa RTV Jovica Tojagić (Srbija). O najboljim domaćim ostvarenjima odlučivaće urednik kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić, reditelj i montažer Zoran Popović, reditelj Lazar Stojanović i izvršni producent dokumentarnog programa evropskog HBO-a Hanka Kastelicova.

Publika će imati priliku da pogleda 12 srpskih dokumentaraca u takmičarskom programu i četiri u revijalnom, koji su snimljeni ove i prethodne godine, a čak sedam će imati svetsku premijeru na "Beldoksu". Međunarodni program donosi intrigantne priče od mračne strane jedne od najvećih baletskih trupa, preko posledica černobiljske katastrofe do meksičke granice gde ne jenjava rat između narko bandi.

U okviru programa "Biografski dokumentarci" biće prikazani filmovi o Hani Arent, Milošu Crnjanskom, Garbielu Garsiji Markesu, Zlatanu Ibrahimoviću. Biće priređena i prva integralna evropska retrospektiva filmova jednog od pionira dokimentaristike Roberta Flaertija i to na 35mm traci, a poseban fokus je na bugarski dokumentarni film.

Više od 30 gostiju razgovaraće sa publikom pre i posle projekcija o svojim ostvarenjima.

Tanjug
Foto: Twitter/Seecult portal

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter