Izvor:
17.06.2019 u 08:15
0

DŽOZEF DŽO MERSA NA FESTIVALU „NEŠVIL“: Prvi put u Srbiji nastupiće unuk Bob Marlija!

Prvi put u Srbiji nastupiće rege zvezda u usponu, unuk legendarnog Boba Marlija, Džozef "Džo Mersa" Marli i to 9. avgusta na Nišvil džez festivalu.

Kao najstariji sin Stivena Marlija, Džozef "Džo Mersa" Marli odrastao je okružen vrhunskom rege muzikom.

Još kao petogodišnji dečak nastupao je sa svojim ocem Stivenom, ujakom Zigijem i tetkama Sedelom i Šeron i njihovom decom kao deo simpatične grupe klinaca koji su uzbudljivo završavali koncerte kada bi se Džo latio mikrofona.

Rođen je 12. marta 1991. Godine u Kingstonu (Jamajka) i sa 11 godina se preselio u Majami (Florida), gde je pažljivo pratio rad svog oca i ujaka Demijana, koji su stvarali muziku u "Stephen''s Lion''s Den" studiju, no, školovanje je ipak bilo na prvom mestu.

Turneje sa Zigijem i sa "The Melody Makers" bile su dragoceno iskustvo za talentovanog Džoa, ali samo u vreme praznika i letnjeg raspusta.

Ozbiljniju afirmaciju Džo Mersa postigao je 2013. objavljivanjem singla “Comfortable” koji se našao na kompilaciji “Set Up Shop Volume 1” pod okriljem porodične izdavačke kuće "Ghetto Youths International", koja se pozicionirala vrlo visoko na Bilbordovoj listi najbljeg rege albuma te godine.

Naredne je gostovao na albumu “Strictly Roots” poznatog jamajčanskog rege sastava "Morgan Heritage", koji je nagrađen Gremijem u vrlo jakoj konkurenciji.

U proleće 2014. objavio je EP izdanje “Comfortable” sa pet numera koje su snimljene pod producentskom palicom njegovog ujaka Demijana.

Osnova muzičkog izraza Džo Mersa Marlija predstavlja moderan krosover rege, sa jakim uplivima denshola, hip hopa, pa i pop elemenata.

Ovakvim originalnim pristupom autorskom stvaralaštvu Džo Mersa lucidno izbegava etikete kopiranja nasleđa svog oca, ujaka i dede, kombinujući bazu rege muzike sa srodnim muzičkim pravcima, a pritom ne gubeći oštricu kroz angažovane i duboko lirične stihove koji su sklopljeni u inteligentno postavljene rime, vodeći računa o detaljima i težeći ka nadasve samostalnom i autentičnom umetničkom izrazu.

– Moj otac kaže da je moj deda Bob mađioničar, zato što je on bio jedini čovek koji je mogao da donese mir u svoju zemlju za vreme jamajčanske pogibeljne političke krize sedamdesetih godina i tu ima mnogo snage, mnogo uticaja, to jeste neka vrsta magije… – nedavno je izjavio Džo Mersa Marli.

– On je napravio ogroman korak za muziku sa Jamajke i vreme je da i ja doprinesem svojom muzikom da se priča nastavi, da rege scena raste. Na kraju krajeva, ja sam ipak još na početku i zapravo, osećam se udobno u svemu ovome. Veoma udobno… – dodao je on.

Izvor:Tanjug
Foto: Youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter