Izvor:
19.11.2019 u 15:06
0

NOBELOV KOMITET ODGOVORIO I ALBANCIMA Nagrada Handkeu je za njegovo delo

Švedska akademija odgovorila je kosovskom akademiku Mehmetu Kraji da je Nobelova nagrada austrijskom književniku Peteru Handkeu dodeljena za njegova dela, a ne za to što on lično radi.

Kraja je od Švedske akademije tražio da poništi odluku o dodeli Nobelove nagrade Handkeu, a u pismu koje je uputio 10. oktobra taksativno je naveo šta je ovaj Nobelovac ranje govorio o vlasti Slobodana Miloševića.

"Nobelova nagrada za književnost dodeljena Peteru Handkesu je za delo koje je stvorio, a ne za ono što Handke lično radi", usledio je odgovor iz Švedske.

Takođe, u odgovoru Švedske akademije se navodi da je nagrada Handkeu dodeljena u potpunosti u skladu sa voljom Alfreda Nobela, prenela je prištinska "Gazeta Expres". U pismu Nobelovog komiteta se navodi da u otvorenom društvu i treba da postoje različita mišljenja o autoru i da treba da postoji prostor za različite i razumne interpretacije njihovih književnih dela.

"Moramo se truditi da poštujemo svakog, i pored potpuno različitih pogleda na važna pitanja. U svetlu toga, takođe verujemo da je od demokratije i razumnog dijaloga od najvećeg značaja za koji smo se odlučili osloniti na legitimne nalaze sudova kao što je Haški tribunal. Nalazi Tribunala za nas su suštinski deo razumevanja evropske tragične istorije iz koje se svi nadamo da možemo da naučimo", poručeno je iz Nobelovog komiteta.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter