27°C

Beograd

FOLKSVAGEN MENJA PLAN: Propada posao vredan 50 milijardi evra?

Folksvagen menja svoj plan o kupovini baterija za električne automobile u vrednosti od 50 milijardi evra, zabrinut za dogovor sa Samsungom, objavili su mediji.

Trebalo je da Samsung snabdeva baterijama Folksvagen, za oko 200.000 električnih vozila.

Međutim tokom pregovora pojavila su se različita gledišta u vezi sa vrednošću proizvoda i rokovima isporuke, jer je južnokorejska kompanija smanjila količinu na četvrtinu inicijalne ponude.

Prethodno je Folksvagen objavio kako će otpočeti proizvodnju baterijskih ćelija u Nemačkoj kao deo plana da izbaci na tržište čak 70 novih modela električnih vozila u narednih deset godina.

Ugrađivaće kvalitetne baterije

Podsećamo, nedavno je šef Folksvagenovog Centra za kontrolu kvaliteta baterijskih ćelija, Frenk Blome, izjavio je da će baterije koje će koristiti VW grupacija zadržati 70 odsto svog kapaciteta nakon 8 godina eksploatacije ili pređenih 160.000 kilometara.

Iz nemačkog automobilskog ginata uveravaju da će to biti minimum kapaciteta koji će VW garantovati svojim mušterijama za sva vozila koja će biti bazirana na MEB platformi.

Kada je reč o trajanju električnih automobila, Blome je kazao da je trenutna procena da će nakon tih osam godina kapacitet baterija biti značajno manji, te da zbog same cene novih baterija neće biti isplativo kupovati novu akumulacionu jedinicu, već da će se većina odlučiti za kupovinu novog električnog automobila.

Blome navodi da dugovečnost istih zavisi i od njihove upotrebe.

- Zarad dužeg trajanja baterija bolje je koristiti običan punjač umesto superpunjača. Osim toga, punjenje do 80 odsto kapaciteta baterije, umesto 100 odsto značajno će produžiti vek trajanja - rekao je Blome.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar