15°C

Beograd

Photo: Wikipedia/Printscreen

Izvor: Slobodna Dalmacija

ZEMLJA PREŽIVELA ZA DLAKU! Asteroid projurio brzinom od 50.000 km/h

Asteroid PZ39, dug oko jedan kilometar koji svemirom juri brzinom većom od 50 hiljada kilometara na čas, a zbog kojeg je američka svemirska agencija NASA, pre tri dana podigla uzbunu, upravo je proleteo pokraj naše planete, Zemlje na udaljenosti od 2,2 milijarde kilometara. To je 15 puta veća udaljenost od Zemlje do Meseca.

Slučajnost je da je upravo na današnji dan pre sedam godina jedan asteroid ušao u Zemljinu atmosferu iznad Rusije te eksplodirao u vazduhu energijom i do 30 puta većom od ekslpozije prve atomske bombe koja je obasjala grad Čeljabinsk svetlom jačim od sunčevog. Ekslpozija asteorida oštetila je više od 7000 zgrada te ozledila više od 1000 ljudi.

A asteorid PZ 39, otkriven je pre 18 godina, 2002. godine od kada se prati njegovo kretanje, a kako je bilo najavljeno danas u 11, 05 časova proleteo je uz samu Zemlju. Našem planetu ponovo bi se trebao približiti već u avgustu.

Procene govore da bi njegov udar u Zemlju bio potencijalno katastrofalan, jer bi stena ove veličine mogla u trenutku udara poubijati milione ljudi u široj regiji, te izazvati tragediju i na globalnoj razini.

Naime, NASINI proračuni govore da bi objekat veličine između 25 metara i 1 kilometra pogodio Zemlju, verovatno bi prouzrokova samo lokalnu štetu na području udara. Svako veće nebesko telo, obima od jednog do dva kilometra, moglo bi, međutim, imati i globalne efekte - navodi NASA.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti