16°C

Beograd

NAUČNICI STVARAJU VANZEMALJCE: Dobra vest za sve koji bi želeli da upoznaju jednog Marsovca

Naučnici tvrde kako će uskoro moći dizajnirati cele organizme koristeći kompjuterski softver i 3D printere. Ćelije će se moći koristiti za stvaranje biogoriva, borbu protiv globalnog zagrevanja, razvijanje novog sistema zdravstvene zaštite, napredak u medicini ili čak stvaranje oblika života vanzemaljaca na našoj planeti.

J. Craig Venter, koji je pomogao u mapiranju ljudskog genoma i kreirao prvi sintetički oblik života na svetu 2010. godine, objasnio je ovu novu teroiju u knjizi "Speed of Light: From the Double Helix to the Dawn of Digital Life".

- Dan kada ćemo biti sposobni da pošaljemo robotski kontrolisane genome na druge planete kako bi učitali DNK sekvencu bilo kojeg vanzemaljskog života koji se tamo može naći, nije tako daleko. Ako ih mognemo vratiti na Zemlju onda ćemo moći rekonstruisati genome. Sintetička verzija marsovskog genoma mogla bi se iskoristiti za kreiranje marsovskog života na Zemlji - rekao je Venter.

No, ovo je obostran proces. Ukoliko bi vanzemaljci došli do ljudskog DNK i oni bi mogli ponovo napraviti ljude na svojoj planeti.


Naučnici će moći manipulisati i menjati DNK dodajući određene značajke kako bi stvorili mikrobe 'po meri'. Napredak u genomskoj tehnologiji bitće deo 'genetske revolucije' prema Venteru i moći će ljudskom tijelu dati otpornost na bolesti, te stvorit životinje koje će služiti za hranu i lekove. Ćelije bi se mogle koristiti i za povećanje inteligencije ili širenje ljudskog života.

Izvor: Klix
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar