10°C

Beograd

I PORED SKANDALA: Facebook sve posećeniji!

Većina američkih korisnika Facebooka ostala je odana toj društvenoj mreži usprkos otkriću da je kompanija za političko savetovanje prikupila informacije o više desetina miliona korisnika bez njihove saglasnosti, pokazuje anketa stranih medija.

Facebook se našao na udaru regulatornih tela, zagovornika zaštite privatnosti i dioničara nakon skandala s britanskom kompanijom Cambridge Analytica koja je putem aplikacije za kviz, povezane s Facebookom, na neprimeren način prikupila gomile ličnih podataka.

Anketa je pokazala da Facebook zbog skandala nije pretrpio štetu, osim glavobolje zbog odnosa s javnošću.

Polovina američkih korisnika Facebooka je kazala da tu društvenu mrežu koriste u istoj meri kao i pre, dok je četvrtima rekla da sada još više koriste Facebook.

Među odraslima, 64 posto ispitanika je odgovorilo da Facebook koriste barem jednom dnevno, što je neznatni pad u odnosu na 68 odsto iz slične ankete sprovedene u martu.

Analitičar Majkl Pačter iz kompanije Wedbush Securities smatra da Facebook ima sreću što je britanska firma podatke koristila samo za političko oglašavanje, a ne u zle svrhe.

- Tek čekam da pročitam članak koji tvrdi da je barem jedna osoba pretrpela štetu. Na intuitivnom nivou, niko nije zgrožen. - dodao je.

Anketa je sprovedena između 26. i 30. aprila.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je početkom maja da Facebook priprema uvođenje nove funkcije za kontrolu privatnosti koja će omogućiti korisnicima da izbrišu istorijat pretraživanja internet stranica.

- Ta opcija omogućiće vam da vidite internet stranice i aplikacije koje nam šalju informacije kada ih koristite, izbrišete te informacije sa svog profila i isključite našu sposobnost da ih skladištimo. - objavio je Facebook.

Zakerberg je novu alatku uporedio sa opcijom brisanja "cookies" na kompjuteru. Facebook navodi da će mu za tu novinu trebati nekoliko meseci.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar