0°C

Beograd

U UMETNIČKOM PAVILJONU "CVIJETA ZUZORIĆ": Izložba radova samoukih vizionara!

Muzej naivne i marginalne umetnosti (MNMU) u Jagodini sutra će u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu upriličiti izložbu radova sa Drugog trijenala umetnosti samoukih vizionara.

Ljubiteljima ove umetnosti u Beogradu biće prestavljena 172 dela 69 umetnika iz 20 zemalja.

Trijenale se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a izložba će trajati do 10. novembra, rečeno je danas Tanjugu u muzeju.

Na konkursu je bilo prijavljeno 145 umetnika iz 32 zemlje sa 660 dela, a međunarodni žiri je radio u sastavu Džon Mejzls iz Londona (Engleska), Nina Krstić Jagodina (MNMU) Srbija, Vladimir Abakumov Bar Crna Gora, Ivana Jovanović Jagodina MNMU, Mario del Kurto Lozana Švajcarska i Nina Ljubomirović MNMU Jagodina.

Na izložbi u "Cvijeti Zuzorić", biće predstvaljena dela umetnika iz Argentine, Australije, Brazila, Engleske, Danske, Izraela, Irana, Japana, Kube, Nemačke, Novog Zelanda, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Uzbekistana, Finske, Francuske, Čilea i Francuske.

Na svečanom otvaranju izložbe, uz prisustvo brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva, umetnika i diplomatskih delegacija, kažu u Muzeju, biće dodeljene i nagrade autorima najuspešnijih ostvarenja, po oceni žirija: "Velika nagrda za izložena dela", "Posebno priznanje za izložena dela", "Otkupna nagrada", "Nagrada za ukupan umetnički rad" i Počasno priznanje "Oto Bihalj - Merini".

Specijalni gosti izložbe biće umetnici Anuđ Saini iz Indije i Andre Robijar iz Francuske.

Trijenale umetnosti samoukih vizionara, nastao je 2016. godine i nastavak je likovne manifestacije koje Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, organizuje od 1970 godine, prvo kao Salon, zatim Bijenale i sada Trijenale, a "imale su značajnu ulogu u realizaciji osnovnog zadatka muzeja, da naivnoj i marginalnoj umetnosti pruže celovitu muzeološku zaštitu, prenoseći pravu sliku o njenoj suštini, visokoj umetničkoj vrednosti i autentičnosti, uz jasno razgraničenje od drugih oblasti neakademskog stvaralaštva, oblasti amaterizma i diletantizma", ističu u Muzeju.

Bilo je deset salona a bijenalnu formu, pod nazivom "Bijenale jugoslovenske samouke likovne umetnosti", dobio je 1981.godine na sugestiju Oto Bihalja - Merina, potsećaju u ovoj ustanovi.

tanjug.rs
Foto: wikipedia.org

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar