7°C

Beograd

Photo: Privatna arhiva

Izvor: mediji

ISTORIJSKI USPEH Mlada srpska diva oduševila Kineze

Mlada srpska operska pevačica Marija Jelić još jednom je potvrdila zašto nosi epitet najperspektivnije umetnice na ovim prostorima kada je krajem prošle I početkom ove godine bila specijalni gost Sankt Petersburg Državnog Orkestra na velikoj turneji u Kini, gde je pobrala ovacije na unapred rasprodanim koncertima. 

Ovi muzički spektakli na najvećem tržištu sveta održani su u čak osam gradova, a sve se dešavalo pod dirigentskom palicom  jednog od najznačajnijih kineskih dirigenata porekla iz Singapura maestra Darel Anga. Mariji je na sceni parner bio ruski tenor Sergej Bogoljubski, a koncerti su između ostalog održani u Donging teatru, Liniji teatru, Zenđijang teatru, Jičen teatru dok je završni koncert bio u Nacionalnoj biblioteci Pekinga, najznačajnijoj kulturnoj instituciji u Pekingu.

Pred velikim brojem uticajnih muzičkih kritičara i predstavnika konzervatorijuma, kao i brojnim predstavnicima vlade, Jelićeva je pobrala ovacije na otvorenoj sceni, ali I ušla u isotriju kao prva srpska pevačica koja je nastupila na ovakvoj turneji u najmnogoljudnijoj zemlji sveta

 - Završni koncert u Pekingu doživljavam nacionalnim uspehom. Opera povezuje I civiliziacije I kontinente kroz bajkovit način I stvara neraskidive veze. Kineski narod nas izuzetno poštuje I upoznat je sa relacijama Srbije I Kine koje su u zadnjim godinama na izuzetno visokom nivou. Srećna sam što sam imala priliku da sa jednim od najznačajnijih ruskih orkestara nastupam I sa maestrom koji diriguje u vodećim svetskim operskim kućama. Zahvalna sam I predstavnicima ambasade Srbije u Pekingu što su došli na koncert da mi pruže podršku. Nadam se će ovaj moj nastup u Pekingu ali I drugim gradovima Kine kao srpskog državljanina biti početak jedne dugoročne saradnje sa kineskim kulturnim institucijama – rekla je Marijakoja je već pozvana da I ove godine bude specijalni gost na turneji u Kini, a osim toga pored predstava u našem Narodnom pozorištu očekuju je produkcije u Švajcarskoj, Moskvi, Sankt Petersburgu, Jermeniji, Azerbejdžanu, Berlinu, Hrvatskoj, Italiji a u oktobru 2020. će imati solistički koncert u Karnegi Holu u Njujorku. 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar