0°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Novosti.rs

Lepe vesti iz kulture: Muzeji stižu direktno u naše domove pomoću interneta!

Planirano je bilo da se ovogodišnji Međunarodni dan muzeja, 18. maja, održi pod motom: "Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija", ali će ova smotra, kao i mnoga druga masovna okupljanja, zbog borbe protiv pandemije virusa korona, biti odložena. Prema informacijama kojima raspolaže naša manifestacija "Muzeji za 10", u okviru koje se obeležava i "Evropska noć muzeja", njen glavni koordinator iz Ministarstva kulture Francuske, predložio je novi datum - 14. novembar.

U skladu sa tim, naše muzejske institucije će sedam dana besplatno publici predstavljati svoje riznice, kao i ranijih godina, ali ne u maju, već od 9. do 15. novembra. Prijavljivanje za šestu po redu manifestaciju "Muzeji za deset", uveliko je u toku i kako nam otkriva Slavko Spasić, glavni koordinator smotre i potpredsednik Regionalne alijanse Međunarodnog saveta muzeja za jugoistočnu Evropu (ICOM SEE), očekuje se učešće ustanova kulture od Subotice do Vranja.

- Svake godine manifestacija privuče skoro 200.000 posetilaca - ističe Spasić. - Tokom sedam dana programa prošle godine je u 47 gradova Srbije, 80 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija priredilo brojne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su mogli da se uključe u autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave, performanse, promocije knjiga, koncerte.


KINESKI EKSPERT DR PENG: SRBIJA SE ZA MESEC ILI DVA REŠAVA KORONE!

GRENEL: SAD ZA UKIDANJE TAKSI, NIKAD NI REČI O RAZMENI TERITORIJA!

KINA UVELA NOVE MERE PROTIV KORONE: Privremeno suspendovan ulazak i sa vizom

AMSS: Povoljni uslovi za vožnju zbog lepog vremena

PODGORICA NE PRESTAJE: I ministar zdravlja odbio respiratore

TVRDE DA SU ONI KRIVI ZA ŠIRENJE VIRUSA! Tirolu preti grupna tužba!

HAPPYBSC U ĆUPRIJI, CENTRU EPIDEMIJE Bolnica puna, a prvi čovek opštine ima plan! (GALERIJA)

KAO PINK PANTERI: Filmska pljačka u Baču završila neslavno!


Beogradski Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, koji prati i analizira razvoj ove manifestacije, evidentirao je sve veću zainteresovanost publike za muzejske programe:

- Proučavanja su pokazala da je dugoročna promena strategije poslovanja muzeja Srbije neophodna i neodložna - kaže sagovornik. - Osim toga, od vitalnog značaja za muzeje i kulturu u celini je redefinisanje pozicije muzeja u odnosu na kulturnu industriju i industriju zabave.

Vanredna situacija izazvana širenjem virusa korona, uvođenje karantina i zatvaranje muzejskih i galerijskih prostora, upravo su u svetu, ali i kod nas, pokazali vitalnost muzeja, koji su među prvima uspeli da dopru do svoje publike, koristeći kreativno snagu društvenih medija i digitalnih platformi.

- To govori da muzeji postaju mnogo aktivniji akteri društvenog života - tvrdi Spasić. - Nekada statične institucije, muzeji menjaju svoju ulogu kako bi postali interaktivniji, okrenutiji publici i zajednici, fleksibilniji, prilagodljiviji i dinamičniji. Muzeji postaju središta kulture i funkcionišu kao mesta u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju.

Međunarodni savet muzeja (ICOM) je pomoću haštaga #MuseumsAndChill, pokrenuo kampanju na društvenim medijima za promociju aktivnosti muzeja koji dopiru do publike koja je usled epidemije primorana da bude kod kuće:

- Uputili smo poziv svim muzejima da pošalju svoje digitalne sadržaje kako bismo ih objedinili i objavili na sajtu www.muzejisrbije.rs - kaže sagovornik.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti