1°C

Beograd

NAUČNICI ODGOVORILI: Zašto stariji ljudi čudno mirišu?

Nonenal je supstanca koja uzrokuje miris starosti - evo kako se ovaj miris može ublažiti.

Nekada su naše bake koristile smilje ili bosiljak, koje su sušile pa stavljale u garderobu. Dugo sam miris lavande povezivala sa bakom, upravo iz razloga jer je ona ovaj cvet svuda stavljala. Međutim, istina je da svako od nas - kada ostari - dobije specifičan miris koji ga prati i koji se naziva "miris starosti".

Hormoni igraju ključnu ulogu u "mirisu starosti" pa telo starog čoveka miriše sasvim drugačije od mirisa mladog čoveka, a ključna supstanca je nonenal.

Povećanje nonenala je direktno povezano sa starenjem.

Nonenal je hemijsko jedinjenje koje nastaje raspadanjem omega-7 nezasićenih masnih kiselina na koži u procesu oksidacije. Naime, nakon 40. godine, koža počinje da proizvodi više masnih kiselina i kod muškaraca i kod žena, a antioksidativna odbrana sve više slabi. Tome doprinose i hormonalne promene uzrokovane menopauzom.

Kako koža slabi, tako i prirodna ulja oksidišu brže i proizvode nonenal. Pošto nije rastvorljiv u vodi, nonenal može ostati na koži čak i uprkos detaljnom pranju. Otud se miris održava na telu a i na tkaninama koje dodirujemo, čak i u vrlo čistom okruženju.

Kako smanjiti količinu nonenala na koži? Dermatolozi savetuju da se prekine s pušenjem, smanji pijenje alkohola, jede što zdravija hrana, pije puno vode i obezbedi dovoljno odmora.

Za sada, jedino japanski proizvođači nude specijalne sapune koji mogu da uklone nonenal, a koji se sadrže ekstrakt japanske jabuke.

Lepa i Srećna
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar