4°C

Beograd

FESTIVAL RUSKE MUZIKE: "Kustendorf klasik" počeo je danas u Drvengradu ...(FOTO)

Sedmi festival ruske muzike "Kustendorf klasik" počeo je danas u Drvengradu takmičenjem mladih muzičara, a veliku pažnju medija privukao je dolazak poznatog ruskog violiste Jurija Bašmeta koji će koncertom sa Simfonijskim orkestrom "Kustendorf" i izvođenjem Berliozove simfonije "Harold u Italiji" otvoriti festival.

U takmičarskom programu predstaviće se 50 mladih muzičara sa akademija i iz muzičkih škola iz Srbije, Republike Srpske, Kine i Nemačke, a violinista i selektor Dejan Sparavalo kaže da su ove godine prijavio rekordan broj solista što pokazuje da se festival etablirao.

-Do poslednjeg dana imam veliku bojazan zato što se u raskoraku između kraja školske godine srednjih muzičikih škola i akademija stvorio vakum i desi se da do dan i po pred zatvaranje konkursa bude pet prijava i onda krenu prijave kao da ih je neko istovario iz kamiona. Tako da se ove godine prijavio veći broj ljudi nego uobičajno i čini mi se da je i kvalitet bolji-rekao je Sparavalo

Ove godine, inače, na festivalu dominiraju pijanisti.

-Jedne godine smo imali jako puno flauta i vokalnih solista, prošle godine jako puno violinista, a sada imamo mnogo pijanista- primetio je Sparavalo.

Pored takmičara iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, ove godine mladi muzičari dolaze i iz Kine i Nemačke.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar